Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

‘Slechts’ 3 van de 80 basisscholen in Amersfoort heeft zonnecollectoren op het dak: VVD wil meer

‘Slechts’ 3 van de 80 schoolgebouwen in Amersfoort heeft zonnepanelen op het dak, blijkt uit onderzoek van het platform Schooldakrevolutie. Dat is veel te weinig, vindt de VVD.

Raadslid Jelle Hengeveld maakt de kwestie daarom in schriftelijke vragen aanhangig bij het stadsbestuur, en roept de gemeente op al het mogelijke te doen om het aantal op te krikken.

Uit de inventarisatie van het door de overheid ingestelde platform Schooldakrevolutie, blijkt dat in Amersfoort alleen basisschool ’t Anker aan de Dollardstraat (Soesterkwartier), de Johannes Calvijnschool aan het Waterdaal (Leusderkwartier) en de combischool De Windroos en De Wijde Wereld aan de Wiekslag (Liendert) zonnepanelen op het dak hebben liggen. De 77 andere scholen hebben er geen, terwijl het merendeel van de daken wel potentie heeft voor de opwekking van zonne-energie.

,,Schoolbesturen zijn in Amersfoort zelf verantwoordelijk voor de schoolgebouwen en daarmee ook voor de duurzaamheidsmaatregelen”, aldus Hengeveld. ,,Voor de VVD is het belangrijk dat schoolbesturen hun verantwoordelijkheid nemen en de kansen grijpen die er zijn, om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk schoolgebouwen meedoen aan de energietransitie.”

Volgens het raadslid heeft de minister van Binnenlandse Zaken vorige maand alle gemeenten en schoolbesturen een brief gestuurd, waarin wordt aangegeven wat zij op korte termijn kunnen doen. Hengeveld wil weten op welke manier het stadsbestuur gevolg geeft aan de oproep in deze brief, en of er vanuit de gemeente belemmeringen zijn voor scholen om aan de slag te gaan met het plaatsen van zonnepanelen op de daken.