Volledig scherm
PREMIUM
Bouw van de wijk Smitsveen in Soest in de jaren 60. Rechtsboven is een deel van de lege Zuidereng nog zichtbaar. Destijds waren er plannen om Soest te laten groeien tot 80.000 inwoners. © ad

Soest had ooit stadse allures

Soest toen en nu'Soest heeft een hart nodig, omdat we zonder hart geen levendige gemeente zijn'. Zo sprak de burgemeester van Soest in 1977. Anno 2019 werkt Soest opnieuw aan een plan voor een nieuw centrum, maar de discussie dateert al van de jaren vijftig.

Quote

Aan een modern centrum heeft Soest meer dan aan mestkarren en knollen

Briefschrijver in 1954

Soest moet aan de Dalweg een nieuw centrum krijgen. Zonder winkels weliswaar, maar de Dalweg moet wel veel meer dan nu het hart worden van het nieuwe Soest: levendig, met veel ruimte voor ontmoeting. Sport, zorg, gemeentehuis (zijn er al), theater, bibliotheek en kunstencentrum Idea, en nog meer woningbouw allemaal bij elkaar, dat is de droom van het nieuwe gemeentebestuur dat in 2018 aantrad.

Wilde plannen? Vergeleken met andere plannen uit het verleden valt het nogal mee. In de jaren 60 en 70 was dat wel anders. Toen, in de tijd van de naoorlogse woningnood, waren er wilde plannen om Soest uit te laten groeien tot een plaats van meer dan 80.000 inwoners. Er werd gedacht aan een nieuw centrum rond de Parklaan, bij station Soest-Zuid, nota bene op de nu heilig verklaarde Zuidereng.