Na een melding wordt er een lint om de boom gespannen, om te waarschuwen dat de eikenprocessierups aangetroffen is.
Volledig scherm
Na een melding wordt er een lint om de boom gespannen, om te waarschuwen dat de eikenprocessierups aangetroffen is. © AD

Soest: waarschuwingslinten voor eikenprocessierups trekken juist kinderen aan

De gemeente Soest heeft geen waarschuwingslinten voor eikenprocessierupsen aangebracht op bomen, omdat die averechts zouden werken. In plaats van mensen af te schrikken, oefenen de stickers juist aantrekkingskracht uit. ,,We zagen dat kinderen de rupsen van dichtbij gingen bekijken", bevestigt woordvoerster Marijke Bokdam.

Democraten Soest Natuurlijk (DSN) vindt dat onverantwoord en stelt schriftelijke vragen aan het college. ‘Zonder waarschuwingslinten wanen onze inwoners zich met hun kinderen en viervoeters ten onrechte veilig’, stelt fractievoorzitter Yolande Gastelaars. In een poll op de facebookpagina van de partij liet 74 procent van 108 deelnemers weten het gemeentebeleid 'belachelijk’ te vinden.

Gastelaars wijst erop dat de brandharen van de eikenprocessierups zich hechten aan wasgoed en zacht fruit, en ook in aardbeien, frambozen en rode bessen kunnen binnendringen. ‘Het Kennisplatform Eikenprocessierups raadt dan ook af dergelijk fruit dat binnen een afstand van 20 meter  van eikenbomen geteeld wordt, te oogsten en te consumeren. Wasgoed moet niet buiten drogen in een omgeving waar de eikenprocessierups voorkomt en voor mensen met gevoelige luchtwegen of astma kan de processierups zelfs gevaarlijk zijn. De brandharen zijn microscopisch klein en kunnen in de buurt van besmette eiken door de lucht dwarrelen, waardoor artsen ook aanraden ramen en deuren dicht te houden in de nabijheid van besmette eiken', schrijft het raadslid.

Bokdam geeft toe dat de gemeente ‘aan het bekijken is of we het straks anders moeten doen en het beleid moeten aanpassen'. Een besluit daarover verwacht zij binnen enkele weken. 

Preventief

Soest voert een preventief beleid, waarbij eikenbomen in het voorjaar worden bespoten met een biologisch middel dat ervoor zorgt dat de rups uitdroogt, zodat er minder nesten ontstaan. ,,Afgezet tegen de rest van de regio hebben we in Soest ook minder nesten", zegt Bokdam. ,,Het aantal viel mee en we hebben geen achterstand met de bestrijding. Ons beleid is een nest na een melding binnen vijf werkdagen weg te halen en we kunnen aan de vraag voldoen.”

De rupsenplaag was in buurgemeente Amersfoort nog nooit zo erg als dit jaar. Er waren drie keer zo veel rupsen als vorig jaar. De gemeente Amersfoort meldde twee weken geleden dat de rups zo goed als uitgeroeid is. Meer dan 6600 eiken werden rupsvrij gemaakt.

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten als huidirritaties met hevige jeuk veroorzaken, pijnlijke, jeukende, rode ogen of irritatie van en ontsteking van het slijmvlies van neus, keel en luchtwegen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  1. Mogen de terrassen eindelijk open, komt de regen met bakken uit de hemel
    PREMIUM
    column

    Mogen de terrassen eindelijk open, komt de regen met bakken uit de hemel

    Bijzonder om te zien, hoe goed het was geregeld in Amersfoort, al die terrassen met looproutes. Op dag 1 zijn wij uiteraard ook even gaan kijken. ’s Avonds een rondje gewandeld en een kop koffie op ons favoriete plein. Zonder nadenken op twee stoelen neergezakt en niet nagedacht dat we eerst langs de triage moesten. Maar heel druk was het niet, dus mochten we onze formulieren aan het tafeltje invullen, terwijl de cappuccino’s werden bereid.