Lijn 1 op het station in Amersfoort
Volledig scherm
Lijn 1 op het station in Amersfoort © Saskia Berdenis van Berlekom

Soesterkwartierders organiseren 'demonstratierit’ tegen opheffen buslijn 1

Inwoners van de Amersfoortse wijk Soesterkwartier worden via de wijkwebsite aangemoedigd om mee te rijden op een demonstratierit van lijn 1 door de wijk. Actiegroep ‘de bus komt zo’, is bang dat door het uitkleden van de dienstregeling het Soesterkwartier in een ‘isolement’ komt. 

De bedoeling is dat wijkbewoners zich om 13.00 uur verzamelen bij de halte Emmaüskerk aan de Noordewierweg. ‘Als de komende winter bus 1 niet meer op zaterdag en niet meer op zondag en ook niet meer ’s-avonds rijdt, is dat voor mensen die van de bus afhankelijk zijn een ramp. Ook mensen die geen auto hebben, moeilijk lopen en niet meer fietsen hebben recht op goed vervoer naar de stad en naar het station', zo valt te lezen in de oproep op soesterkwartier.info

Wethouder Buijtelaar stuurde in mei een brief aan de gemeenteraad waaruit bleek dat Soesterkwartierders vanaf het eind van dit jaar 's avonds en op zaterdag waarschijnlijk niet langer de bus kunnen pakken. Volgens vervoerder Syntus ligt het aantal passagiers op die momenten ‘zo laag dat er een alternatieve manier van vervoer moet komen’. 

December

Of de plannen van Syntus doorgaan, wordt waarschijnlijk in september bekend. Dan neemt de provincie Utrecht een besluit over de nieuwe dienstregeling, die vervolgens op zondag 15 december ingaat. Joke Sickman, bekende inwoner van de wijk en aangesloten bij het actiecomité is helder. ,,We maken ons ernstig zorgen. Sinds het collegebericht van Buijtelaar hebben we niks meer vernomen. Als in september het provinciale vervoersplan wordt vastgesteld zijn we te laat. Wij zijn anders dan makke schapen die pas in december gaan protesteren.”