De tekst onderop een plaquette aan de Barchman Wuyterslaan wordt aangepast. Aan twee van de slachtoffers die worden herdacht blijkt een smet te kleven.
Volledig scherm
De tekst onderop een plaquette aan de Barchman Wuyterslaan wordt aangepast. Aan twee van de slachtoffers die worden herdacht blijkt een smet te kleven. © Ricardo Smit

SS’er op oorlogsmonument in Amersfoort: tekst aangepast

De gemeente Amersfoort vervangt vanochtend de tekst op een oorlogsmonument aan de Barchman Wuytierslaan. 

Uit onderzoek is gebleken dat er niet alleen verzetsmensen worden herdacht, maar ook een SS’er en een collaborateur. Met een plaat zandsteen wordt de regel ‘Zij offerden zich voor de vrijheid’ vervangen door ‘Wij herdenken hen die vielen voor de vrijheid’.

Het nieuwe bord met de tekst: ‘Wij herdenken hen die vielen voor de vrijheid’.
Volledig scherm
Het nieuwe bord met de tekst: ‘Wij herdenken hen die vielen voor de vrijheid’. © AD

De plaquette herinnert aan twintig min of meer willekeurige slachtoffers van een Duitse represaillemaatregel. Zij werden op 5 februari 1945 in een voortuin aan de BW-Laan geëxecuteerd. Roel Pauw, een NOS-journalist uit Amersfoort, deed onderzoek naar de achtergrond van de slachtoffers en ontdekte dat er aan twee van hen een smet kleeft.

De ene is Albertus Beukman. Hij zou al in 1936 lid zijn geworden van de NSB. Later trad hij toe tot de Landstorm. Uiteindelijk kwam hij terecht bij de SS, aldus het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), dat de NOS raadpleegde. De andere man is Eduard van Heulen, een collaborateur. Hij meldde zich vrijwillig bij de Duitse Wehrmacht om als bouwvakker aan de slag te gaan in Bretagne en op het eiland Guernsey.

Volgens Joost Mulder, woordvoerder van de gemeente Amersfoort, blijven hun namen vooralsnog staan op de plaquette, die ruim een jaar na de executies werd aangebracht op de muur van een twee-onder-een-kapwoning.

Achttien van de geëxecuteerden, meest jonge mannen, kwamen uit Kamp Amersfoort, twee anderen waren toevallige voorbijgangers. Zij werden neergemaaid uit vergelding voor de moord op drie Duitsers door verzetslieden, die kort daarvoor een seinhuis op het station hadden opgeblazen.

Volledig scherm
© AD

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!