Volledig scherm
Edgar van Groningen en wethouder Cees van Eijk in 2014, tijdens een eerste presentatie van de StadsWormerij. © Saskia Berdenis van Berlekom

StadsWormerij kan beginnen op de Vinkenhoef

Wat het college betreft kan de StadsWormerij van start gaan in de Keistadloods op bedrijventerrein Vinkenhoef.

Quote

Met hulp van mond en kont van compostwor­men maken we van GFT-afval straks een excellente bodemverbe­te­raar

Edgar van Groningen

In de StadsWormerij wordt gft-afval verwerkt als voer voor wormen, die daar wormencompost van maken dat vervolgens wordt afgezet bij particulieren en bedrijven.

Het Amersfoortse college heeft besloten dat de StadsWormerij zich tot 2022 in de Keistadloods kan vestigen, als een van de initiatiefnemers van het kennisproject Refill.

Het initiatief loopt tegen diverse wet- en regelgeving aan. Omdat de StadsWormerij werkt met met gft-afval, wormen houdt en compost produceert, zouden zij te maken hebben met verschillende wetten die vooral bedoeld zijn voor grote bedrijven, maar die moeilijk passen op dit kleinschalige circulaire initiatief. Daarom zijn initiatiefnemer Edgar van Groningen en de gemeente lang met elkaar in overleg geweest over vestiging van de StadsWormerij. Omdat circulaire economie een belangrijke ambitie van dit college is, is besloten om de vestiging van de StadsWormerij mogelijk te maken, ook al moet worden afgeweken van landelijke regelgeving en verplichtingen.

,,Na jarenlange voorbereiding kunnen we van start met onze ‘Schillenboer 2.0’!”, zegt Van Groningen. ,,Met hulp van mond en kont van compostwormen maken we van gft-afval straks een excellente bodemverbeteraar. En daarmee sluiten we een stukje van de voedselkringloop in Amersfoort.”

Wethouder Fatma Koser Kaya: ,,Om onze wereld duurzamer te maken, moeten we innoveren. En dat lukt alleen als we nieuwe dingen durven uitproberen.”

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!