De theatrale audiotour is ontwikkeld door Stichting Laudio, die eerder programma's maakte voor Duitse en Amerikaanse militaire begraafplaatsen.
Volledig scherm
De theatrale audiotour is ontwikkeld door Stichting Laudio, die eerder programma's maakte voor Duitse en Amerikaanse militaire begraafplaatsen. © Stichting Laudio

Stem actrice Willeke van Ammelrooy klinkt op Sovjet Ereveld

De stem van Willeke van Ammelrooy klinkt binnenkort op het Sovjet Ereveld in Leusden. De actrice gaat het levensverhaal verwoorden van Dali Asanisjvili. Dat hebben de makers van de luistervoorstelling Licht vandaag bekendgemaakt.

De eerste audiotours vinden plaats in de avond van 28 februari. Tot en met 17 maart zijn er nog zeven avonden waarop de voorstelling kan worden bezocht.
Volledig scherm
De eerste audiotours vinden plaats in de avond van 28 februari. Tot en met 17 maart zijn er nog zeven avonden waarop de voorstelling kan worden bezocht. © Stichting Laudio

De aangrijpende en wonderlijke geschiedenis van Dali is een van de hoofdonderwerpen bij Licht, de theatrale audiotour die begin maart op het Sovjet Ereveld te zien en horen is. Van Ammelrooy: ,,Licht maakt het mogelijk om dichter bij de onbekende soldaat te komen. Via dit audio-theater krijgen ze de eer die ze toekomt. Het was mij een eer om hier aan mee te doen.’’

Tijdens Licht loopt het publiek na zonsondergang op en rondom het Sovjet Ereveld in Leusden, waar 865 Sovjetsoldaten zijn begraven. Via een koptelefoon klinken verhalen die schuilen achter deze oorlogsgraven, gebaseerd op de jarenlange zoektocht van Remco Reiding naar hun nabestaanden. Zo zijn er journalistieke interviews en monologen die zijn ingesproken door stemacteurs. Acteurs kruisen je pad, terwijl lichtprojecties lange banen werpen op het gras.

Hartverscheurend

Remco Reiding van Stichting Sovjet Ereveld is verheugd over Van Ammelrooys toezegging. ,,Het verhaal van deze Georgische vrouw is hartverscheurend. Als het dan ook nog eens wordt uitgesproken door zo’n gelauwerde filmster, dan geeft dat onze audiotour een extra dimensie.’’

Dali Asanisjvili, geboren in 1942, was een baby toen haar vader naar het front vertrok. Hij belandde in Zandvoort en in Beverwijk, waar hij in april 1945 door de nazi’s werd gefusilleerd. Dali’s leven in de Georgische hoofdstad Tbilisi is gekleurd door het vertrek van haar vader en het verdriet daarover van haar moeder. Reiding: ,,De door Van Ammelrooy gesproken tekst, geschreven door Annet Bremen, verwoordt dat ontroerend mooi”.

Aanmelden kan via www.lichtopereveld.eu. Op donderdagavond 28 februari is er een pre-première voor genodigden. De première volgt op zaterdagavond 2 maart.

Volledig scherm
© Stichting Laudio

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Van stille jongen werd sober levende priester Hans van de Schepop in Soest een warme en sympathieke herder
    PREMIUM

    Van stille jongen werd sober levende priester Hans van de Schepop in Soest een warme en sympathie­ke herder

    In de rubriek Van wieg tot graf vertellen we het levensverhaal van een onlangs overleden stads- of streekgenoot. Vandaag het leven van priester Hans van de Schepop (1937-2020). Hij zag het levenslicht in een katholiek gezin in Twello. Zijn vader was onderwijzer, maar ook organist en dirigent in de plaatselijke parochie. Hans, die één jongere zus heeft, was al op jonge leeftijd actief in de katholieke kerk.