In Soest zitten veel ouderen noodgedwongen alleen thuis.
Volledig scherm
In Soest zitten veel ouderen noodgedwongen alleen thuis. © AD

Stichting Welzijn Ouderen Soest: ‘Zet lokale tv in om ouderen te bereiken’

De stichting Welzijn Ouderen Soest wil de lokale kabelkrant inzetten om in contact te komen met ouderen. Dat ziet directeur Idelette Sleurink als een mogelijkheid om digitaal contact te blijven houden met de doelgroep, nu persoonlijk contact zeer beperkt mogelijk is. 

,,Eenzaam op een kamer is de tv je grootste vriend, maar die brengt bijna alleen maar coronanieuws. Dat moet je doseren. Iets anders op tv is dan zeer welkom, zeker als het herkenbare mensen zijn.’’ Een groot aantal jongere vrijwilligers heeft zich gemeld om contact te houden met mensen. Oudere vrijwilligers van boven de 78 jaar wordt afgeraden zich in te zetten.

Maaltijden 

De vraag om meer maaltijden aan huis, die ook door vrijwilligers worden bezocht, neemt toe. Wel worden nog belbuddy’s gezocht, om telefonisch contact te onderhouden met ouderen. Bijeenkomsten met vaste groepen ouderen, zoals De Buurtkamer, de Seniorendis en Koffie Extra zijn al gestopt. ,,Al gauw bleek dat mensen niet durven te komen. Wel zijn er in de tehuizen van zorginstelling Lyvore nog enkele heel kleine groepen van hooguit vijf kwetsbare ouderen, die nog bij elkaar komen.’’

Noodzakelijke klusjes kunnen nog steeds door vrijwilligers worden uitgevoerd. Soms worden nog bezoeken aan huis gedaan, mits men op afstand blijft.