Stofexplosie bij veevoederfabriek Denkavit in Voorthuizen, hulpdiensten massaal aanwezig

VIDEOIn een silo van veevoederfabriek Denkavit aan de Tolnegenweg in Voorthuizen is woensdag aan het einde van de ochtend een grote stofexplosie geweest. Door de kracht van de ontploffing is een grote gevelplaat naar buiten toe omgeslagen. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. 

De brandweer werd rond 11.50 uur gealarmeerd over de explosie. Er kwamen meerdere ambulances ter plaatse en de omgeving werd ruim afgezet.

Omdat de sprinklerinstallatie direct na de ontploffing in werking trad, ging de brandweer er aanvankelijk van uit dat er bij de ontploffing ook brand was uitgebroken. Dit bleek niet het geval. ,,Ook was het korte tijd onduidelijk of er vermiste werknemers waren. Maar na het tellen van alle hoofden werd duidelijk dat iedereen terecht was’’, vertelt brandweerwoordvoerder Peter Schut.

Oorzaak

,,We zijn op dit moment met verschillende partijen aan het onderzoeken wat de oorzaak is geweest van de stofexplosie. Gelukkig is er alleen materiële schade. Niemand is gewond geraakt’’, zegt een woordvoerster van het getroffen veevoederbedrijf.  

Volgens Schut is een klein vonkje al genoeg om een grote hoeveelheid poeder — een belangrijke grondstof van het veevoederbedrijf — te laten exploderen. 

De brandweer kon na een uur de hulpoperatie afschalen en het pand overdragen aan het bedrijf. Met experts moet de omvang van de schade worden vastgesteld.

Hoe de explosie heeft kunnen ontstaan is nog onduidelijk.
Volledig scherm
Hoe de explosie heeft kunnen ontstaan is nog onduidelijk. © Roland Heitink