Supermarkten, zoals de Dekamarkt in Vathorst, mogen bij hoge uitzondering op Eerste Paasdag open.
Volledig scherm
Supermarkten, zoals de Dekamarkt in Vathorst, mogen bij hoge uitzondering op Eerste Paasdag open. © Saskia Berdenis van Berlekom

Supermarkten in Amersfoort en Soest open op Eerste Paasdag om boodschappen doen te spreiden

Supermarkten, groenteboeren en bakkers in Amersfoort zijn Eerste Paasdag bij hoge uitzondering open. Ook de gemeente Soest rekt met het oog op het coronavirus de regels op om de drukte enigszins te kunnen spreiden.

Om dezelfde reden mogen Amersfoortse ondernemers op Goede Vrijdag open blijven tot de reguliere sluitingstijd. Normaal sluiten ze op de vrijdag voor Pasen om 19.00 uur, evenals op Kerstavond en op 4 mei (Dodenherdenking). 

Amersfoort hoopt dat het verruimen van de openingstijden resulteert in minder piekmomenten, waardoor klanten anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen bewaren én waardoor ondernemers geen problemen krijgen als ze slechts een beperkt aantal bezoekers in één keer toelaten. 

Voedingswinkels

De verruiming geldt voor alle winkels die primair voedsel verkopen (dus supermarkten), maar ook voor ‘gespecialiseerde voedingswinkels’. Onder deze categorie vallen naast groenteboeren en bakkers ook viszaken, drankenhandels en tabakswinkels. In Soest mogen volgens een woordvoerder van de gemeente alle winkeliers van levensmiddelen open. 

Bij de gemeente Leusden kwamen volgens een woordvoerder geen verzoeken binnen van supermarkten om Eerste Paasdag open te zijn. Alleen de Spar in de kern Achterveld is zondag open. In Baarn mogen de supermarkten net als tijdens andere jaren open op Eerste Paasdag. 

Dicht

Bunschoten breekt niet in op de verordening vanwege corona; de supermarkten in het dorp blijven zondag dicht. Van regiogemeenten Nijkerk en Barneveld is nog niet bekend of inwoners daar op Eerste Paasdag boodschappen kunnen doen.

De vermindering van de drukte leidt hopelijk ook tot minder ongeregeldheden aan de deur en in de winkel. Afgelopen weekend ging een bezoeker van een Amersfoortse supermarkt nog op de vuist met personeel, omdat hij zich niet aan de afstandsregels wilde houden. De vechtersbaas is opgepakt door de politie, en wordt zware mishandeling verweten.