Tenor Falco van Loon uit Nijkerk zit vanwege het coronavirus voorlopig werkloos thuis.
Volledig scherm
Tenor Falco van Loon uit Nijkerk zit vanwege het coronavirus voorlopig werkloos thuis. © Maranke Pater

Tenor Falco uit Nijkerk ziet jaarinkomen in rook opgaan door corona

Door de coronacrisis wordt ook de culturele sector hard geraakt. Voor Falco van Loon, tenor, zijn de weken voor Pasen hét moment waarop hij een groot deel van zijn jaarinkomen vergaart. 

Twaalf concerten -goed voor tussen de 1000 en 1500 bezoekers per concert- werden de afgelopen 24 uur afgezegd. Van Loon: ,,Je bent als musicus net als een knaagdier die voor zijn winterslaap zijn nootjes verzamelt. Ons werk is seizoensgebonden.” 

Natuurlijk snapt Van Loon de maatregelen van de overheid om verspreiding van het virus tegen te gaan. ,,Uiteraard maak ik me tegelijkertijd ook zorgen om ouderen met een zwakke gezondheid.”

Oogst

Van de vijftig concerten op jaarbasis mist hij nu twaalf concerten. ,,Musici worden keihard geraakt door deze crisis. Het is te hopen dat de ‘lockdown‘ niet verder wordt uitgebreid. Als fruittelers een bevroren oogst hebben, gebeurt dat soms ook. Ik ben onderdeel van een beroepssector met ZZP-ers die onevenredig hard wordt geraakt.” 

Van Loon verwacht ook niet dat concerten op een later moment ingehaald kunnen worden. ,,Ik ben met het Apollo-ensemble bezig met een streamingsconcert en een DVD-opname, maar beide zonder publiek. Maandag wordt in Den Haag in de ministerraad gesproken over een steunpakket voor de culturele sector.”

  1. Van stille jongen werd sober levende priester Hans van de Schepop in Soest een warme en sympathieke herder
    PREMIUM

    Van stille jongen werd sober levende priester Hans van de Schepop in Soest een warme en sympathie­ke herder

    In de rubriek Van wieg tot graf vertellen we het levensverhaal van een onlangs overleden stads- of streekgenoot. Vandaag het leven van priester Hans van de Schepop (1937-2020). Hij zag het levenslicht in een katholiek gezin in Twello. Zijn vader was onderwijzer, maar ook organist en dirigent in de plaatselijke parochie. Hans, die één jongere zus heeft, was al op jonge leeftijd actief in de katholieke kerk.