Volledig scherm
Johan van Oldenbarnevelt. © Wiki

Theatrale verbeelding van opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt

Op theatrale wijze brengt Museum Flehite vanaf zaterdag opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt tot leven.

In het souterrain, waar diverse schermen staan opgesteld, worden bezoekers het dramatische verhaal van de in Amersfoort geboren staatsman ingetrokken met beeld en geluid. Verteller is Stephanie Louwrier, een actrice met Amersfoortse wortels. Wat begint als een successtory - na zijn benoeming tot raadspensionaris groeit Van Oldenbarnevelt uit tot een van de invloedrijkste mannen van Nederland - eindigt in een machtsstrijd met dodelijke afloop, wanneer Prins Maurits hem in mei 1619 laat onthoofden.

Dagboek

Wil van der Meer en Merijn Klaver spelen de rol van respectievelijk van Van Oldenbarnevelt en Maurits. De historische installatie maakt deel uit de tentoonstelling Johan & Maurits - van vriend tot vijand, die eerder dit jaar van start ging. Onder meer het dagboek van Jan Francken, dienaar van Van Oldenbarnevelt, is daar te zien.

Het hele jaar door wordt er met diverse activiteiten in de stad stilgestaan bij diens vierhonderdste sterfjaar. Zo brengen acteurs zaterdag, in de Oldenbarneveltsteeg in hartje Amersfoort, tijdens een driegangendiner de geschiedenis van de staatsman tot leven. Zowel zaterdag als zondag is, ter gelegenheid van de Open Monumentendagen, het voormalige woonhuis van Johan van Oldenbarnevelt aan de Muurhuizen, de Bollenburg, toegankelijk voor publiek. Rondleidingen zijn alleen toegankelijk met een kaartje, te verkrijgen via omdamersfoort.nl.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!