Toezicht op thuiszorgorganisatie PrivaZorg verder verscherpt
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het toezicht op de Amersfoortse thuiszorgorganisatie PrivaZorg verder aangescherpt en treft nieuwe maatregelen.
PrivaZorg werd op 4 april al onder verscherpt toezicht gesteld door de inspectie. Aanleiding was de bestuurlijke onrust tussen directie en Raad van Commissarissen. De inspectie deed onderzoek naar het bedrijf. Daaruit blijkt dat de bedrijfsvoering tekortschiet en ook de financiële verantwoording niet op orde is.
Ook voldoen de statuten van het bedrijf niet aan de richtlijnen en bevat het reglement van de Raad van Commissarissen tegenstrijdigheden. De voorzitter van de RvC heeft na het verschijnen van het inspectierapport per 22 mei zijn lidmaatschap opgezegd.
De manier waarop PrivaZorg verslag legt over haar financiën voldoet niet aan de eisen. Het bedrijf is onvoldoende transparant richting toezichthouders en voldoet daarmee volgens de IGJ niet aan ‘waarden en normen die passen bij de maatschappelijke positie van een zorgaanbieder’. Daarmee komt de zorg die het bedrijf biedt in het geding.
Dagblad Trouw meldde afgelopen week dat bij de thuiszorgorganisatie 6 miljoen euro werd weggesluisd om aandeelhouders uit te kopen. Nog eens 12 miljoen euro werd in een bv van Privazorg gestopt. Volgens de krant zou de organisatie elke week 1,5 ton verlies draaien.
Maatregelen
De inspectie legt de organisatie nu maatregelen op. PrivaZorg moet haar statuten en reglementen aanpassen, zodat ze voldoen aan de voor zorgorganisaties geldende voorwaarden. Daarnaast moet de zorgorganisatie met een plan komen om te zorgen dat de jaarrekening ook voldoet aan de wettelijke eisen. Bovendien moet het bedrijf ervoor zorgen dat belanghebbenden invloed kunnen uitoefenen. Zolang de bestuurlijke onrust binnen het bedrijf voortduurt, moet de organisatie een onafhankelijk deskundig persoon aanstellen om de maatregelen te treffen. De inspectie wil verslagen zien op 15 juli en 4 september.
PrivaZorg zelf zegt in een reactie op de website van IGJ te werken aan de maatregelen. Daarnaast zullen op zeer korte termijn drie nieuwe onafhankelijke bestuurders worden aangesteld om het bedrijf uit de bestuurlijke impasse te helpen. De organisatie zegt er vertrouwen in te hebben om binnen de gestelde termijn van vijf maanden te voldoen aan de maatregelen.
Het thuiszorgbedrijf werkt landelijk en biedt zorg vanuit regionale steunpunten. Het gaat om verzorging, verpleging, begeleiding en huishoudelijke ondersteuning en geboortezorg. Het hoofdkantoor van de organisatie zit aan de Hardwareweg in Amersfoort.
Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De paden op, de lanen in: na een coronapauze van twee jaar is de avondvierdaagse weer begonnen
Wat als gevolg van de coronapandemie twee jaar lang niet kon, barstte maandagavond eindelijk weer los: de avondvierdaagse. Tot en met donderdag lopen vele honderden Amersfoortse kinderen en volwassenen weer 5, 10 of 15 kilometer dwars door de stad. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Verscherpt toezicht voor thuiszorgorganisatie PrivaZorg, dat in Salland en Apeldoorn actief is
Thuiszorgorganisatie PrivaZorg, dat regionale steunpunten heeft in Apeldoorn en Salland, is door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onder verscherpt toezicht gesteld. Aanleiding is de bestuurlijke onrust tussen directie en Raad van Commissarissen. -
Niemand gewond bij uitslaande schuurbrand in Leusden
Aan de Damsluis in Leusden woedde maandagmiddag een uitslaande brand in een schuurtje. Niemand raakte gewond. -
Kerken doen oproep: ‘Doneer jouw 400 euro energietoeslag aan de allerarmsten’
Ieder huishouden krijgt dit jaar zo’n vierhonderd euro energiecompensatie. Kun je dat geld stiekem wel missen? Doneer het bedrag, of een deel ervan, aan de allerarmsten.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Compleet nieuw gemeentbestuur voor Woudenberg: meer huizen, maar rem op zondagopenstelling
Op de kop af twee maanden na de verkiezingen presenteerde Woudenberg maandagmiddag een nieuw gemeentebestuur. En in het geval van Woudenberg is nieuw ook écht nieuw: geen van de politici die afgelopen vier jaar wethouder was, keert terug, omdat drie nieuwe partijen het roer overnemen.