Archieffoto.
Volledig scherm
Archieffoto. © AD

Toezicht op thuiszorgorganisatie PrivaZorg verder verscherpt

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het toezicht op de Amersfoortse thuiszorgorganisatie PrivaZorg verder aangescherpt en treft nieuwe maatregelen.

PrivaZorg werd op 4 april al onder verscherpt toezicht gesteld door de inspectie. Aanleiding was de bestuurlijke onrust tussen directie en Raad van Commissarissen. De inspectie deed onderzoek naar het bedrijf. Daaruit blijkt dat de bedrijfsvoering tekortschiet en ook de financiële verantwoording niet op orde is.  

Ook  voldoen de statuten van het bedrijf  niet aan de richtlijnen en bevat het reglement van de Raad van Commissarissen tegenstrijdigheden. De voorzitter van de RvC heeft na het verschijnen van het inspectierapport per 22 mei zijn lidmaatschap opgezegd. 

De manier waarop PrivaZorg verslag legt over haar financiën voldoet niet aan de eisen. Het bedrijf is onvoldoende transparant richting toezichthouders en voldoet daarmee volgens de IGJ niet aan ‘waarden en normen die passen bij de maatschappelijke positie van een zorgaanbieder’. Daarmee komt de zorg die het bedrijf biedt in het geding.

Dagblad Trouw meldde afgelopen week dat bij de thuiszorgorganisatie 6 miljoen euro werd weggesluisd om aandeelhouders uit te kopen. Nog eens 12 miljoen euro werd in een bv van Privazorg gestopt. Volgens de krant zou de organisatie elke week 1,5 ton verlies draaien. 

Maatregelen

De inspectie legt de organisatie nu maatregelen op. PrivaZorg moet haar statuten en reglementen aanpassen, zodat ze voldoen aan de voor zorgorganisaties geldende voorwaarden. Daarnaast moet de zorgorganisatie met een plan komen om te zorgen dat de jaarrekening ook voldoet aan de wettelijke eisen. Bovendien moet het bedrijf ervoor zorgen dat belanghebbenden invloed kunnen uitoefenen. Zolang de bestuurlijke onrust binnen het bedrijf voortduurt, moet de organisatie een onafhankelijk deskundig persoon aanstellen om de maatregelen te treffen.  De inspectie wil verslagen zien op 15 juli en 4 september. 

PrivaZorg zelf zegt in een reactie op de website van IGJ te werken aan de maatregelen. Daarnaast zullen op zeer korte termijn drie nieuwe onafhankelijke bestuurders worden aangesteld om het bedrijf uit de bestuurlijke impasse te helpen. De organisatie zegt er vertrouwen in te hebben om binnen de gestelde termijn van vijf maanden te voldoen aan de maatregelen. 

Het thuiszorgbedrijf werkt landelijk en biedt zorg vanuit regionale steunpunten. Het gaat om verzorging, verpleging, begeleiding en huishoudelijke ondersteuning en geboortezorg. Het hoofdkantoor van de organisatie zit aan de Hardwareweg in Amersfoort.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!