Volledig scherm
Joey Snijders wordt door zijn broer Dave het veld opgereden tijdens een benefietwedstrijd in mei 2016. © Rick Beijn

Unieke inzameling voor oud-voetballer Joey Snijders: goede vriend rijdt langs 16 voetbalclubs

Het is morgen vijf jaar geleden dat GVVV-aanvaller Joey Snijders in zijn auto een hersenbloeding kreeg, over de kop sloeg en tijdelijk in coma raakte. Bij het ongeluk liep hij een ernstige hersenbeschadiging op, waardoor de Amersfoorter aan een rolstoel gekluisterd is.

De situatie van Snijders, die zaterdag 33 jaar is geworden, is voor Bastiaan Manschot aanleiding om morgen een bijzondere 'groundhopdag' te houden. De sportpastor uit Vianen rijdt langs alle zestien clubs die vijf jaar geleden in de topklasse speelden. Met zijn actie hoopt Manschot de voetbalwereld wakker te schudden en aandacht te vragen voor Snijders en de stichting Keep On Fighting, die zich inzet voor hem en andere mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking.

IJzersterk

Manschot begint morgenochtend om 07.30 uur in het Zeeuwse Hoek. Daarna rijdt hij langs de sportparken van onder meer IJsselmeervogels en GVVV, clubs waar Snijders voetbalde. Rond 20.00 uur hoopt hij bij ONS Sneek zijn reis af te sluiten.,,Ik leerde Joey en zijn familie drie jaar geleden kennen'', vertelt Manschot, die nauw betrokken is bij de stichting Geloofshelden en in 2017 een benefiettoernooi organiseerde voor Snijders. ,,Sindsdien probeer ik geld op te halen, waarmee Joey zich in de toekomst meer zelf in zijn rolstoel kan redden.'' Manschot zamelt bijvoorbeeld oud-ijzer in. ,,Ik wil Joey ijzersterk krijgen en stop pas als ik het lichamelijk niet meer kan.''

De vader van Joey Snijders gaf in 2016 dit interview over de situatie van zijn zoon.

Volledig scherm
Bastiaan Manschot. © Martin Veldhuizen