Wie donor wil worden hoeft alleen wat wangslijm af te staan.
Volledig scherm
Wie donor wil worden hoeft alleen wat wangslijm af te staan. © ANP

Utrecht heeft hoogste aantal geregistreerde stamceldonoren

De provincie Utrecht had vorig jaar het hoogste aantal geregistreerde stamceldonoren. Utrecht is daarmee Overijssel voorbijgestreefd. Dat blijkt uit cijfers van stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. 

Een kleine 4,5 procent van de inwoners van Utrecht in de leeftijd van 18 tot 55 jaar heeft zich geregistreerd als stamceldonor. De provincie wordt op de voet gevolgd door Overijssel (4,3 procent) en Zuid-Holland (3,8 procent). Vorig jaar zat Utrecht met 3,84 procent geregistreerde stamceldonoren Overijssel (destijds 3,88 procent) al op de hielen. 

Utrecht stijgt uit boven het landelijk gemiddelde dat op 3,6 procent ligt. Vorig jaar lag het aantal geregistreerde stamceldonoren landelijk nog op 3,1 procent.

Volgens woordvoerder Bert Elbertse van Matchis is het moeilijk om één op één aan te wijzen waar de sprint in donoren in Utrecht vandaan komt. ,,Vaak is het een samenloop van allerlei verschillende activiteiten. Zo zijn er in de stad Utrecht veel studentenverenigingen die zich actief hebben ingezet om donoren te werven en hebben we in de provincie ook een proef gedaan met het verspreiden van een brief onder bestaande donoren. Het jaar ervoor zag je dat er juist in Overijssel veel activiteiten op scholen zijn geweest.’’

Als stamceldonor kun je een leven redden. Voor wie een vorm van bloedkanker heeft, zoals leukemie, zijn stamcellen van een donor vaak de laatste kans op leven. 

Oscar

In 2018 had de zoektocht naar een stamceldonor van Amersfoorter Oscar Westbroek veel effect op het aantal mensen dat zich registreerde als donor. Zo’n 12.000 mensen meldden zich in een paar weken tijd in de hoop de ernstig zieke Oscar te kunnen redden. Tevergeefs. Maar de wanhoopskreten van de familie van Oscar hadden toen niet alleen effect op het aantal nieuwe donoren in Utrecht. ,,Dat verhaal had een landelijke uitstraling, waardoor we in het hele land een hoop nieuwe donoren wierven’’, aldus Elbertse. 

Aantal donoren per provincie
Volledig scherm
Aantal donoren per provincie © Stichting Matchis