Volledig scherm
© ANP

Utrechter krijgt 18 maanden cel en tbs voor aftuigen en wurgen van zwangere vriendin

De 28-jarige Abdul A. uit Utrecht is vanmiddag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot achttien maanden cel en tbs met dwangverpleging omdat hij zijn zwangere vriendin vorig jaar in Barneveld zwaar mishandelde en probeerde te wurgen.

Een woordenwisseling in de auto mondde vorig jaar september uit tot een zeer heftige geweldsuitbarsting waarbij A. zijn toen zeven weken zwangere vriendin schopte en sloeg, haar kopstoten zag en zelfs de aanstaande moeder van zijn kind probeerde te wurgen. Ook zou hij in zijn razernij het hoofd van de nu 25-jarige Barneveldse meerdere keren tegen de buitenkant van het voertuig hebben geslagen. De jonge, zwangere vrouw wist na een half uur te ontkomen door achter het stuur te kruipen, de deuren op slot te doen en weg te rijden. De vrouw hield er onder meer een gebroken oogkas aan over.

Blauwe plekken

Ze vluchtte naar haar ouderlijk huis in Barneveld. De moeder en een tweelingzus omschreven eerder al dat ze onder het bloed en de blauwe plekken zat. In het ziekenhuis werden een gebroken kaak, gekneusde pols en andere verwondingen vastgesteld. 

De rechtbank nam het de Utrechter vanmiddag tijdens de uitspraak in Arnhem kwalijk dat hij met buitensporig geweld zijn vriendin heeft toegetakeld. Dat A. stopte, kwam alleen doordat de vrouw wist te ontsnappen, aldus de rechtbank.

A. zou onvoldoende verantwoordelijkheid nemen voor zijn daden en zou zijn daad afzwakken, concludeerde de rechter. Ook achten zij de kans op herhaling groot. De vrouw zwakte de maanden na het incident haar aangifte af. Zo zou ze hebben gezegd dat het minder ernstig en langdurig was dan haar aanvankelijke verklaring. Haar familie liet al eerder weten dat A. sinds zijn arrestatie vanuit zijn cel druk op de jonge vrouw uitoefent. Haar vader sprak zelfs van intimiderend gedrag.

Enorm berouw 

De Barneveldse is intussen bevallen en heeft zich tot verdriet van haar familie met A. verzoend. Inmiddels woont ze met haar zoontje bij de ouders van A. en bezoekt ze hem geregeld in de gevangenis. Tijdens de inhoudelijke behandeling verscheen Abdul A. in driedelig pak met stropdas en gladgekamde haren in de rechtbank en betuigde daar spijt aan zijn schoonfamilie. ,,Ik heb enorm berouw. Mijn enige houvast is dat zij mij in elk geval gelooft,” aldus A tijdens de zitting.

Reclassering liet toen al weten dat er weinig waarde aan zijn woorden moet worden gehecht, vanwege eerdere straffen die A. moest uitzitten voor wapenhandel en geweld. Ook bedreigde hij de afgelopen jaren reclasseringsambtenaren. Deskundigen omschreven A. als anti-sociaal, narcistisch, impulsief en berekenend.

De rechtbank veroordeelde A. vanmiddag tot een celstraf van achttien maanden met tbs en dwangverpleging. Wel achtte zij de Utrechter verminderd toerekeningsvatbaar, onder meer door een persoonlijkheidsstoornis. Het OM eiste twee weken geleden twee jaar celstraf met tbs. De rechtbank nam de eis niet over, omdat de behandeling van de Utrechter daardoor zo snel mogelijk kan beginnen.