Volledig scherm
Alexandre Calame (1810 - 1864), Italiaans landschap. © Vozyakov Art Collection

Veertig oude meesters in Flehite

Museum Flehite toont vanaf 22 juni een veertigtal schilderijen uit de periode 1550 en 1800. Het leeuwendeel van de werken is afkomstig uit de Collectie Vozyakov. De expositie haakt aan bij het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw.

Het overzicht geeft een beeld van de invloed van de Italiaanse en Duitse meesters op de Nederlandse en Vlaamse kunst. Er is onder meer werk te zien van Hendrick van Balen, Abraham De Lust, Daniël Seghers en Jan van Kessel de Jonge. 

Daarnaast stelt Flehite stukken uit de eigen collectie ten toon, zoals een stilleven van Balthasar van der Ast en het kunstwerk Hoenderhof, dat wordt toegeschreven aan Adriaan Coorte. De oude meesters maakten veel gebruik van symboliek in hun schilderijen; een druiventros in de hand van een mollige cherubijn, de sleutel in de oude hand van Petrus of een blozende Maria, bladerend in een boek.

Igor Vozyakov (1967) is een particuliere verzamelaar en oprichter van de stichting Museum House of Icons. Hij werd geboren in Rusland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Groot-Brittannië. Zijn collectie varieert van portretten uit de Egyptische oudheid (tweede eeuw) tot Byzantijnse iconen uit de zevende tot de twintigste eeuw. De werken werden geëxposeerd in musea over de hele wereld.

De expositie loopt van 22 juni tot en met 13 oktober in museum Flehite aan de Westsingel. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!