Volledig scherm
Cees en Jamilla Kamerbeek. © AD

Veiling Kamerbeek-stukken afgelast om juridisch gesteggel

De veiling van kunst uit de Kamerbeek-collectie, die voor aanstaande maandag in Amersfoort op het programma stond is afgelast. Er is volgens de Oudheidkundige Vereniging Flehite een juridisch geschil ontstaan over het eigendom van de collectie die onder de hamer zou komen.

De privécollectie van Cees Kamerbeek zou verkocht worden omdat hij er na een verhuizing geen plek meer voor zou hebben. Eerder al werd een groot deel van de kostbare collectie gedwongen verkocht. De verzameling vormde het onderpand voor een lening die Kamerbeek volgens ING niet tijdig terugbetaalde. Door financiële problemen raakt hij na zijn kunst ook zijn grondig verbouwde wijnchateau in Zuid-Frankrijk kwijt.

Secretaris van Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF), Jan Carel van Dijk, laat weten dat er een claim op de privécollectie was gelegd. Door wie wilde Van Dijk niet zeggen. De clam is er inmiddels vanaf, toch wil de OVF om die reden geen veiling laten plaatsvinden.

Opbrengst

De Amersfoortse oud-zakenman en mecenas, die al jaren in Frankrijk woont, stelde de stukken voor de nieuwe veiling beschikbaar aan de Oudheidkundige Vereniging Flehite, waar hij zelf ook lid van is. De bedoeling was dat de opbrengst aan Flehite ten goede zou komen.

De privéverzameling van Kamerbeek bestaat uit ruim dertig objecten, waaronder tien oude gravures en litho’s, dertien etsen, onder meer van Amersfoort en Utrecht, drie aquarellen, vier olieverfschilderingen en zeventien stuks keramiek. Daar zitten in vergelijking met de verspreid geraakte collectie-Kamerbeek geen topstukken tussen.