Volledig scherm
Het braakliggende terrein aan de Schothorsterlaan wordt door de eigenaar, sociaal werkvoorziener Amfors, nu gebruikt als opslagplaats. © Google

Verbijstering in coalitie: D66 doet woningbouw in Park Schothorst wankelen

Het is plots volstrekt onduidelijk of er in de toekomst nog 60 woningen worden gebouwd in Park Schothorst. De reden: D66 wilde er vanavond, als enige coalitiepartij, vlak voor het vallen van de hamer nog geen mening over geven.

De democraten lieten hiermee coalitiepartners VVD, GroenLinks en ChristenUnie, verantwoordelijk GroenLinkswethouder Astrid Janssen én een raadszaal vol boze insprekers in verbijstering achter. Volgens D66-raadslid Noëlle Sanders, die eerder op de avond nog stelde ‘dat de bouwopgave in de stad echt héél groot is’, is haar fractie er ‘nog niet uit’. Gevraagd door wethouder Janssen wat de partij dan nodig heeft om die mening wél te vormen, antwoordde Sanders: ,,Daar moeten we het binnen de fractie nog over hebben.”

Amforsboerderij

De mededeling van het D66-raadslid, die verder zonder enige vorm van uitleg bleef, vormde het slotstuk van een toch al roerige vergadering. Half Schothorst en Hoogland leken zich te hebben verzameld op het stadhuis, waar negen inwoners zich uiteindelijk uitspraken over het bouwplan. Als het aan het gemeentebestuur (en verder alleen aan VVD, GroenLinks en ChristenUnie) ligt, komen op de plek waar tot de grote brand in 2010 de Amforsboerderij stond 60 woningen. Als het aan de buurt ligt duidelijk niet.

Die wondt er dan ook geen doekjes om. ,,Als u bebouwing neerzet in het mooiste stukje groen van Amersfoort, dan bent u de stad aan het verkrachten”, stelde een inspreker. De buurtbewoners voelden zich vanavond gesteund door de tussenstand van een online petitie, die inmiddels 3000 keer ondertekend is, én door de voltallige politieke oppositie, die ook niets ziet in het plan.

,,Ja, we hebben een enorme woningbouwopgave, maar 60 huizen is een druppel op een gloeiende plaat in een stuk groen dat je nooit meer terugkrijgt”, aldus CDA-raadslid Alex Engbers. Volgens de voorstanders is het tekort aan woningen nu eenmaal te groot om selectief te zijn, en wordt in het plan ook voorzien in nieuw groen.

Het is niet voor het eerst dat de opstelling van een coalitiepartij voor wrijving zorgt bij de partners: vorige week kwam het tot een ruzie tussen GroenLinks en VVD over bouwen in Bovenduist.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!