Op de huidige locatie van de WAR aan de Geldersestraat komen woningen.
Volledig scherm
Op de huidige locatie van de WAR aan de Geldersestraat komen woningen. © Saskia Berdenis van Berlekom

Verhuizing WAR verder vertraagd: 'Hoop deze winter nog te kunnen verhuizen’

De verhuizing van culturele broedplaats De War naar de Willem III-kazerne aan de Heiligenbergerweg in Amersfoort loopt flinke vertraging op. Dat komt vooral door te strenge gemeentelijke regels, vinden de eigenaren. De verhuizingskwestie speelt al sinds september 2016.

Het plan is nog steeds om daar zo snel mogelijk naartoe te verhuizen, schrijven Harmen Zijp en Diana Wildschut in hun laatste nieuwsbrief. ,,Maar het proces is stroperig en langzaam. Dat komt omdat de regels waarmee de gemeente moet werken niet bedoeld zijn voor flexibiliteit, maar juist om het gebruik van een gebouw van tevoren vast te leggen. En een broedplaats is per definitie een plek die ruimte biedt aan projecten die op het moment van aanvragen nog niet bestaan, door mensen die De War op dit moment nog niet kennen en hun idee nog moeten krijgen.''

Ruimtes moeten een wisselende functie kunnen hebben, vinden zij. Over de invulling van de ruimtes is voortdurend overleg met de gemeente.

Ruimtes in de nieuwe WAR moeten een wisselende functie kunnen hebben. Daar probeert de WAR overeenstemming te krijgen met de gemeente.

,,Het blijkt bijzonder lastig om een middenweg te vinden tussen zo weinig mogelijk veranderen aan het pand met als risico dat een hoop activiteiten er niet mogen plaatsvinden, en op alles zijn voorbereid met als risico dat er een kostbare verbouwing nodig is voor activiteiten die misschien nooit zullen plaatsvinden. De organische groei die De War afgelopen vijftien jaar tot een succes maakte, past niet in de procedures.’'

Samen met de gemeente proberen ze in kaart te brengen wat er in welke ruimte gaat gebeuren, van hoe laat tot hoe laat en hoeveel geluid het maakt. ,,Wetende dat deze informatie gedurende het toekenningsproces al achterhaald zal zijn en een volgende procedure moet worden gestart. Hoe dan ook is het plan om dit najaar een omgevingsvergunning aan te vragen, met de hoop dat we deze winter kunnen verhuizen’', aldus Wildschut en Zijp.

Eind september 2016 besloot de gemeenteraad om het voormalige fabriekspand te verkopen aan ontwikkelaar Rovase, wat nogal wat maatschappelijke ophef veroorzaakte. Zomer 2017 werd aangekondigd dat er snel een nieuwe plek gevonden zou worden. In september van dat jaar werd de kazerne aangeboden. In april 2018 werd een eenmalige subsidie verstrekt van 1,5 ton aan de War.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!