Het Trapeziumterrein, waar het nieuwe stadhuis van Amersfoort moet komen.
Volledig scherm
Het Trapeziumterrein, waar het nieuwe stadhuis van Amersfoort moet komen. © Saskia Berdenis van Berlekom

Vertraging dreigt voor de bouw van het nieuwe stadhuis van Amersfoort

Het gaat langer duren dan verwacht voordat Amersfoorters te horen krijgen hoe het nieuwe stadhuis eruit komt te zien. De reden: corona.

Door alle beperkende maatregelen heeft de gemeente een dikke streep moeten halen door alle inspraakbijeenkomsten die in de agenda stonden. De gemeente bekijkt volgens woordvoerder Janou van Rheenen nu of ze een digitaal alternatief kan vinden. Toch ligt er sowieso pas in de herfst een eisenpakket voor het nieuwe stadhuis. In de planning had dat er nu al moeten zijn.

Het pakket aan eisen waar het nieuwe stadhuis aan moet voldoen, is volgens de gemeente essentieel om überhaupt na te denken over hoe het nieuwe stadhuis eruit komt te zien.

Trapezium

Wáár het komt, is sinds november vorig jaar wél zeker: het Trapezium, het braakliggende grasland tussen de grote rotonde bij het Eemplein en het spoor. De gemeenteraad besloot voor dit project 75 miljoen euro opzij te zetten, omdat het huidige pand niet meer aan de eisen op het gebied van (brand)veiligheid en duurzaamheid voldoet.

De vertraging betekent volgens de gemeente niet dat het nieuwe pand ook later klaar is: een oplevering eind 2024 of begin 2025 is nog steeds haalbaar, aldus Van Rheenen.