Volledig scherm
Joeri B. kreeg drie jaar voor het dichtknijpen van de keel van een agente in de binnenstad van Amersfoort. © Aloys Oosterwijk

Verwurger agente mag cel verruilen voor afkickkliniek

De 22-jarige Bunschoter Joeri B., die een gevangenisstraf uitzit wegens poging tot doodslag op een agente in Amersfoort, mag in afwachting van zijn hoger beroep zijn cel verruilen voor een verslavingskliniek. Het gerechtshof in Arnhem schorste donderdag zijn hechtenis onder voorwaarden.

B. is in oktober door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, omdat hij vorig jaar tijdens een vechtpartij de keel van een agente zou hebben dichtgeknepen. In aanloop naar de rechtszaak in Utrecht verbleef de man al voor behandeling in de verslavingskliniek, maar van de rechtbank moest hij direct terug de gevangenis in om zijn straf uit te zitten.

Op een voorbereidende regie-zitting pleitte zijn advocaat B. Hartman er voor om de Bunschoter in afwachting van het hoger beroep terug te laten keren naar de kliniek om zijn behandeling te hervatten. Dat was in het belang van zijn cliënt én de maatschappij, benadrukte hij. Behandeling van de man is volgens de reclassering noodzakelijk om het recidivegevaar te verminderen.

Als voorwaarden voor zijn voorlopige vrijlating bepaalde het gerechtshof onder meer dat B. zich klinisch moet laten opnemen en dat hij een enkelband moet dragen. Ook mag hij geen drugs en alcohol gebruiken, moet hij meewerken aan urinecontroles, en mag hij op geen enkele wijze contact zoeken met de agente of in de buurt van haar woning komen. Ook mag hij niet in Amersfoort komen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!