Volledig scherm
© REUTERS

Verzet tegen coffeeshop nabij mbo-opleiding op Isselt

De vestiging van een coffeeshop aan de Textielweg, vlakbij een logistieke opleiding van MBO Amersfoort èn stichting AHRA voor hulp aan verslaafde jongeren, is ‘absurd en onjuist’.

Dat schrijft Roel Scheerder van de gelijknamige horecagroothandel in een uitnodiging aan de Amersfoortse raadsleden om woensdag 22 mei te komen bespreken en bekijken ‘wat het besluit van het college gaat aanrichten’ aan de Textielweg.

Scheerder vreest dat de logistieke leerwerkopleiding, waaraan de horecagroothandel onderdak biedt, verloren gaat. Ouders hebben te kennen gegeven dat ze hun kinderen zo dicht bij een coffeeshop geen lessen willen laten volgen.

De coffeeshop komt ruim binnen 250 meter van groothandel Scheerder. Volgens de regels van de gemeente mag een wietwinkel niet binnen die loopafstand van een school worden gevestigd. De groothandel huisvest een opleiding van de MBO. Er is een leslokaal voor theorie en praktijkopleiding, waar volgend jaar twintig tot dertig leerlingen worden verwacht, laat Scheerder aan de raadsleden weten.

Hij wijst erop dat burgemeester Lucas Bolsius zich in zijn verweer tegen de bezwaren beperkt tot ‘juridische indekking in plaats van zich de noden en gevaren van kwetsbare jonge Amersfoorters aan te trekken’. Het lijkt erop dat er voet bij stuk wordt gehouden en dat deze kwetsbare jonge leerlingen de dupe worden, schrijft Scheerder.

In antwoord op kritische vragen van raadsfractie Amersfoort2014 gaf Bolsius al te kennen, dat Scheerder officieel geen onderwijsinstelling is maar een drankenhandel, en niet kan worden beschouwd als een school zoals bedoeld in het coffeeshopbeleid. ‘De samenwerking tussen Scheerder en het mbo betekent niet automatisch dat het bedrijf onderwijsinstelling wordt’.

Verslaving

Amersfoort2014 noemt die antwoorden onbegrijpelijk en teleurstellend. Bolsius stelt zich volgens raadslid Ben Stoelinga ‘formeel en ambtelijk op tegen een onderwijsleerbedrijf en een instelling voor jongeren met een verslaving’.

Stoelinga hoopt dat andere politieke partijen op de uitnodiging voor het werkbezoek ingaan en woensdag in gesprek gaan met MBO-Amersfoort, het leerwerkbedrijf en de begeleidingsinstelling AHRA die pal naast de locatie voor de beoogde coffeeshop is gevestigd.

Scheerder vreest dat door de houding van de burgemeester ‘een unieke en groeiende opleiding in Nederland’ verloren lijkt te gaan.

Scheerder en MBO Amersfoort zijn bezig de logistieke opleiding bij de groothandel uit te breiden, en de gesprekken van de horecagroothandel voor samenwerking met zogeheten PRO-scholen voor praktijkonderwijs zijn vergevorderd. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!