Soheila Yousefi is directrice en oprichter van Kommak, een maatschappelijke organisatie die vluchtelingen en migranten helpt.
Volledig scherm
PREMIUM
Soheila Yousefi is directrice en oprichter van Kommak, een maatschappelijke organisatie die vluchtelingen en migranten helpt. © Cees Wouda

Vluchtelingen extra angstig door coronacrisis: ‘Ze horen alleen maar nieuws over corona en snappen dat niet’

Ook asielzoekers en vluchtelingen zitten tijdens de coronacrisis geïsoleerd thuis. Hun positie is kwetsbaar, vinden hulpverleners. Door het isolement kunnen angstgevoelens en traumatische ervaringen versterkt worden, aldus de hulpverleners. Maatschappelijke organisaties zijn bang dat het integratieproces in de samenleving door de landelijke maatregelen wordt vertraagd.

,,Sinds de coronacrisis ben ik gaan bidden, zo bezorgd ben ik”, zegt Mostafa Kaakaa (35) via een Facetime-verbinding. Hij deelt zijn scherm met hulpverlener Muna al Amara (30), die vier keer per dag met hem belt om hem Nederlands te leren. Ze vertaalt in het Arabisch voor Mostafa en helpt ouders dagelijks met opvoeding en de kinderen met het huiswerk.

  1. Provincie biedt nieuwe vervoerder Valleilijn flinke zak geld om coronacrisis door te komen
    PREMIUM

    Provincie biedt nieuwe vervoerder Valleilijn flinke zak geld om coronacri­sis door te komen

    De provincie Gelderland hoopt met een flinke zak geld vervoersbedrijven te verleiden zich in te schrijven voor de aanbesteding van het vervoer op de Valleilijn tussen Amersfoort Centraal en Ede-Wageningen. Gedeputeerde Staten willen de opbrengst van de toekomstige vervoerder aanvullen tot 80 procent zolang de coronamaatregelen duren. Daarvoor trekt de provincie jaarlijks maximaal 4,8 miljoen euro uit.