Vrijwilligers aan het werk in de Amersfoortse Voedselbank.
Volledig scherm
Vrijwilligers aan het werk in de Amersfoortse Voedselbank. © Saskia Berdenis van Berlekom

Voedselbank in de knel door hamsteraars: gemeente Leusden trekt de knip

De gemeente Leusden geeft voorlopig wekelijks geld aan de noodlijdende Leusder Voedselbank. Gemeente Amersfoort houdt geld achter de hand voor de eigen afdeling van de voedselbank, mocht die in de knoei komen.

Per huishouden dat er gebruik van maakt, stuurt de gemeente 7 euro per week richting de Leusdense Voedselbank. Die heeft momenteel zeventig klanten. Volgens de gemeente geldt deze regeling ‘zolang de coronacrisis duurt.’

,,Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat we een beroep doen op de gemeente”, zegt Henk van de Wolde, voorzitter van de Leusdense Voedselbank. Dat de Voedselbank in zwaar weer zit komt volgens hem onder meer door hamsteraars in de supermarkten. ,,Daardoor hadden supermarkten minder overschot, dat normaliter bij ons terecht komt”, zegt van de Wolde. ,,Om toch een voedselpakket samen te kunnen stellen moesten we dus zelf voedsel inkopen. Meestal kopen we dan zoveel mogelijk producten in de aanbieding, maar die waren vaak ook al weggehamsterd.”

Meer gebruikers

Een andere reden dat de Leusder Voedselbank nu geld tekort heeft is de stijging van het aantal gebruikers. ,,Begin van het jaar kwamen er nog 35 á 40 huishoudens bij ons voor een voedselpakket”, zegt van de Wolde. ,,Nu zijn dat er 70. We verwachten dat dit aantal stijgt door de coronaciris.”

Ook de Amersfoortse Voedselbank, met zo’n vijfhonderd klanten, heeft moeite het hoofd boven het water te houden. ,,De Voedselbank heeft eenmalig 1000 euro van de gemeente Amersfoort aangevraagd en gekregen”, zo zegt gemeentewoordvoerder Sharon Sourbag. ,,Dat geld was nodig om voedsel in te kopen.’’ De Amersfoortse voedselbank krijgt daarnaast jaarlijks 140.000 euro van de gemeente.