Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Vorig jaar bijna 700 auto-inbraken in Amersfoort, stad staat daarmee in de top 15 van het land

Amersfoort is één van de vijftien steden waar vorig jaar de meeste auto-inbraken werden gepleegd. In de stad ging het 643 keer mis, dat is 4,1 keer per duizend inwoners. 

Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers van de afgelopen twee jaar door adviesplatform Independer. Van alle auto-inbraken die vorig jaar werden geregistreerd, vond meer dan de helft (53 procent) plaats in vijftien van de 355 Nederlandse gemeenten. Amsterdam spant de kroon met 6376 inbraken, Amersfoort staat op plek 9. Ook Nieuwegein, Nijmegen, Breda en Arnhem behoren tot de vijftien gemeenten waar auto-inbrekers het vaakst toeslaan.

In de omliggende gemeentes van Amersfoort ging het in absolute aantallen minder vaak mis. In 2019 waren er in Leusden 141 auto-inbraken, zo’n 4,7 per duizend inwoners en Baarn telde 148 auto-inbraken, zo’n 6 per duizend inwoners. In Renswoude en Scherpenzeel werden het minste aantal inbraken geteld, namelijk vier. 

Afname

Landelijk sloegen inbrekers vorig jaar 48.499 keer hun slag in auto’s, wat een afname van 9,3 procent betekent ten opzichte van 2018. Ondanks de landelijke daling, nam het aantal auto-inbraken in de noordelijke provincies toe. In de gemeenten Rotterdam, Lelystad, de Gooise Meren, Groningen en Schiedam steeg het aantal juist sterk.