VVD stapt uit gemeentebestuur Bunschoten: ‘Verschillen zijn te groot‘

De VVD is gisteravond uit de coalitie met de ChristenUnie gestapt. De samenwerking stond al langer onder spanning. De VVD gedoogd het demissionaire college tot de vorming van een nieuw college.

Het lukte de partijen de afgelopen periode niet om op belangrijke dossiers als bestuurlijke vernieuwing, stijgende zorgkosten en financiën overeenstemming te bereiken. Na de laatste raadsvergadering besloten de coalitiepartijen hun samenwerking te evalueren. De VVD zag geen reden om samen verder te gaan en liet de CU gisteravond weten uit de coalitie te stappen. ,,Hoewel er geen enkele sprake is van persoonlijke conflicten binnen de coalitie merken we dat politiek op één lijn komen lastig is en veel tijd en energie kost‘’, zegt fractieleider Wiebe de Boer.

De VVD hekelt met name de onwil van de CU om mee te werken aan bestuurlijke vernieuwing. De partij is al heel lang de grootste partij in Bunschoten en zit ook al heel lang in het pluche. ,,Bunschoten wordt al bijna zeventig jaar door dezelfde partij (CU. red) en haar voorgangers bestuurd. De afgelopen anderhalf jaar heeft de VVD van dichtbij kunnen ervaren hoe zich dit in die zeventigjarige periode heeft ontwikkeld tot een vastzittend ‘systeem‘ dat zich in de politiek heeft verankerd. Wij ervaren te weinig daadkracht om de problemen echt aan te pakken en politiek te bedrijven op een manier die past bij deze tijd‘’, zegt De Boer. 

De val van het college heeft niet direct gevolgen voor het dagelijks bestuur. VVD-wethouder Rick Beukers blijft zitten totdat er een nieuw college is. Burgemeester Melis van de Groep laat weten dat het uiteenvallen van de coalitie niet in de lijn der verwachting is. ,,Ik hoop dat de partijen op een constructieve wijze tot een nieuw bestuur komen.‘’ De ChristenUnie wil nog niet reageren en komt later deze middag met een verklaring naar buiten.

Nu de VVD uit de coalitie is gestapt, moet de CU op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners. Om een meerderheid (tenminste tien zetels) te krijgen, zijn twee varianten mogelijk. Een samenwerking tussen CU (7 zetels) en CDA (3 zetels) is mogelijk. De ChristenUnie kan ook een samenwerking aangaan met CAP (2 zetels) en de SGP (2 zetels). Het CDA wil nog niet ingaan op deelname aan de coalitie. ,,Binnenkort geven we duidelijkheid over hoe we invulling willen geven aan de nieuwe situatie‘’, zegt fractieleider Ariean van de Groep.