Volledig scherm
© ANP

Waterschap Vallei en Veluwe beëindigt onttrekkingsverbod

Waterschap Vallei en Veluwe heft met ingang van morgen het verbod op om water uit kanalen, beken en sloten te onttrekken. Door de neerslag van september en oktober is het herstel drie maanden eerder ingezet dan vorig jaar. Bovendien is er in deze periode van het jaar minder vraag naar oppervlaktewater en neemt verdamping af.

Vooral in de grotere watergangen, onder andere in de Gelderse Vallei, is herstel te zien. De afvoer van water komt weer op gang. Door de regen is er in de bovenste bodemlagen voldoende vocht. 

Wel zijn er regionale verschillen in de beschikbaarheid van water. De grondwaterstanden in de hoge delen, de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, zijn nog erg laag. Er is een natte winter nodig voor herstel. De grondwaterstanden in de laag gelegen gebieden stegen de afgelopen weken tot normale hoogte. Het diepe grondwater is voorzichtig aan herstel begonnen.

Vanwege de droogte voerde het waterschap begin juni het onttrekkingsverbod in, met uitzondering van de plekken waar oppervlaktewater vanuit de IJssel, Nederrijn of randmeren het werkgebied kan worden ingelaten. Dat betekende dat Arkemheen, de polders bij Bunschoten, Eemnes en Soest, de inlaatgebieden Brede Beek bij Nijkerk en De Laak bij Vathorst niet onder het verbod vielen. Ook was het toegestaan water te gebruiken uit het Valleikanaal, de Heiligenbergerbeek/Woudenbergse Grift, de Eem en de Arkervaart.