Het gewraakte pand aan de Biezenkamp.
Volledig scherm
Het gewraakte pand aan de Biezenkamp. © Saskia Berdenis van Berlekom

‘Weigerechtpaar’ Van Kooten tekent opnieuw bezwaar aan tegen Biezenkamp

De voltooiing van de renovatie van winkelcentrum De Biezenkamp wordt tóch weer uitgesteld. ‘Weigerechtpaar’ Van Kooten heeft bezwaar aangetekend tegen de bouwvergunning omdat volgens hen eerst een asbestinventarisatie moet worden gehouden.

Het gaat om de gevel van twee appartementen in het zogeheten U-blok, waarvan de eigenaren al sinds 2011 rechtszaak na rechtszaak voeren om de renovatie daarvan te voorkomen. Dat om de doodeenvoudige reden dat ze het ontwerp niet mooi vinden. De gemeente strijdt daarentegen al die jaren voor het recht hun gevel wit te pleisteren, net zoals de rest van het blok.

Einde

In juni kondigde Leusden per persbericht het einde van de strijd aan. Naar verwachting zou in september de renovatie af zijn, zo werd toen gemeld. Dat omdat de rechter in februari dit jaar een bindend advies oplegde, wat inhoudt dat de bewoners zich niet meer kunnen verzetten tegen renovatie.

Maar de gemeente heeft er geen rekening mee gehouden dat het echtpaar tóch nog de kans zou grijpen zich te verzetten. Niet tegen de renovatie op zich, want die is niet meer tegen te houden, maar in de vorm van een bezwaar tegen de omgevingsvergunning. Volgens het echtpaar moet een asbestinventarisatie worden gedaan nog voordat met renovatie wordt gestart. Nu wil de gemeente de uitkomst van deze bezwaarprocedure afwachten voordat ze begint met de werkzaamheden.

Hoorzitting

Van Kootens woordvoerder en Jurist Wim van den Berg wil voorlopig niets kwijt over het bezwaar, behalve dat hij ervan uit gaat dat de bezwaarcommissie het echtpaar in het gelijkstelt. Vanmiddag om 15.00 uur licht Van den Berg het bezwaar inhoudelijk toe tijdens een hoorzitting.

Hoe lang het nu gaat duren tot de renovatiewerkzaamheden starten is een raadsel. Mocht de bezwaarcommissie het echtpaar in het ongelijk stellen, zal het naar de bestuursrechter stappen, zo kondigt Van den Berg nu al aan. Mocht ook die rechter het echtpaar in het ongelijk stellen dan is de gang naar de Raad van State denkbaar.

  1. Zo ziet de uitgestorven regio Amersfoort er van boven uit
    PREMIUM

    Zo ziet de uitgestor­ven regio Amersfoort er van boven uit

    De grote leegte. Iedereen voelt het, iedereen ziet het als je even buiten het veilig gewaande quarantainehuis bent voor een frisse neus of een noodzakelijke boodschap in een halflege winkel. Op ooghoogte kom je wel hier en daar een auto , fietser of mede-voetganger tegen. Maar van boven is de leegte pas echt goed te zien. Fotograaf Irvin van Hemert vloog boven Utrecht en legde feilloos vast wat het devies ‘blijf binnen en ga alleen naar buiten als het écht moet’ betekent.