Volledig scherm
Directeur-bestuurder Liesbeth Brouwer-De Jong © Woningstichting Barneveld

Woningstichting maakt inhaalslag

De Woningstichting Barneveld wil per jaar 130 nieuwe huurwoningen bouwen en daarnaast 58 miljoen euro extra investeren in het energiezuiniger maken van bestaande woningen.

Dat staat in het nieuwe jaarverslag dat de woningcorporatie deze week uitbracht. Ter vergelijk: afgelopen jaar bouwde de woningstichting 58 nieuwe huizen voor haar huurders. Toch blijft de vraag naar sociale huurwoningen hoog. De productie wordt de komende jaren daarom flink opgeschroefd, hoewel het financieel onzekere tijden zijn voor de corporaties.

De financiële zorgen komen vooral door de sterke stijging van de bouwkosten, toenemende belastingen en heffingen en het besluit om vanaf juli 2018 alleen nog maar aardgasloze woningen te bouwen. Dat beeld schetst directeur Liesbeth Brouwer-De Jong van Woningstichting Barneveld.

Zij wijst er ook op dat er van elke twaalf maanden huuropbrengst een kwart in de Haagse schatkist verdwijnt in de vorm van heffingen en belastingen. ,,Liever investeren we dat bedrag om veel sneller veel meer sociale huurwoningen te verduurzamen en daarmee de energiekosten voor de huurders te verlagen.’’

Net als Omnia Wonen stelt ook Woningstichting Barneveld de betaalbaarheid van het wonen boven alles. Daarom steeg de huur in 2018 niet hoger dan de inflatie en werden de woonkosten gedrukt door energiemaatregelen en het stimuleren van energiezuinig gedrag bij de huurders.