Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Woonzorgcentrum De Haven betuigt spijt over dichte deuren

Woonzorgcentrum De Haven erkent dat er fouten zijn gemaakt tijdens de stroomstoring afgelopen dinsdag. De instelling belooft beterschap. ,,Dit mag absoluut niet meer gebeuren.’’

Dinsdagavond kwamen tijdens een stroomstoring meerdere bewoners vast te zitten in de lift. De toegangsdeuren van twee nieuwe gebouwen, Elburg en Kampen, konden ruim een uur niet open. Ook de deuren van kamers van bewoners gingen dicht.

Inwoners die naar aanleiding van het incident willen praten, kunnen zich melden, zegt de woordvoerder, maar dat is nog niet gebeurd. 

De Haven heeft een onderzoek ingesteld om uit te vinden hoe het komt dat na de stroomuitval afgelopen dinsdag de deuren dichtgingen.

Niet op de hoogte

Normaal gesproken horen de deuren tijdens een calamiteit juist open te gaan. De deuren kunnen in geval van nood altijd met de hand worden geopend, maar de aanwezige personeelsleden waren niet op de hoogte hoe dat moest.

Volgens woordvoerder Esther van Oort komt dit omdat iedereen nog moest wennen aan de situatie in de nieuwe gebouwen. Ook zouden alleen BHV-medewerkers weten hoe het werkt. ,,De afgelopen dagen hebben we alle medewerkers instructies gegeven hoe ze de deur handmatig moeten openen. Een incident zoals dinsdag zal niet meer voorkomen.’’

Nood

De Haven is naar eigen zeggen in het bezit van een noodaggregaat voor het geval dat er een stroomstoring plaatsvindt, maar deze nam de stroomvoorziening dinsdag niet over. ,,Hoe dit komt, weten we op dit moment niet.’’

De Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd heeft geen melding binnengekregen over de calamiteit, maar dat hoeft in het geval van een stroomstoring ook niet per se. Ook hoeven zorgmedewerkers niet per se op de hoogte te zijn van het protocol in geval van nood. ,,Zo staat het in elk geval niet in de wet. Wel staat er dat de zorgverlener goede zorg moet leveren’’, zegt woordvoerder Gerrit-Jan KleinJan.

De inspectie is in december 2018 nog langs geweest bij De Haven en heeft vertrouwen in de organisatie.                                                 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!