Volledig scherm
PREMIUM
Jeroen Stomphorst. © Nico Brons

Zouden we nog kunnen schaatsen deze winter?

columnGoh, wat ben ik jaloers. Jaloers op Oostenrijk, waar het winter is. Bakken met sneeuw kwamen daar de afgelopen tijd naar beneden. Okay, het is misschien iets te veel (wij, Nederlanders, zouden daar zéker over klagen), maar het is er tenminste wel écht winter. En daar verlang ik ook zo naar.

Quote

We zijn pas halverwege januari, maar ik heb de moed alweer opgegeven

Elk jaar op 1 januari sta ik op het ijs met de beste marathonschaatsers van Nederland. Althans, zij op het ijs, ik er voornamelijk naast met camera en microfoon. Ook al is het doorbijten op nieuwjaarsdag, het is mooi om die mannen en vrouwen te zien strijden om de Nederlandse titels. Zij klagen trouwens totaal niet over deze nieuwe traditie. Ze willen altíjd rijden, je kunt ze ervoor wakker maken. En als je ze even spreekt, gaat het al vrij snel over het echte ijs, natuurijs. Dat is waar ze allemaal van dromen. En ik dus ook.

Ik viel met mijn neus in de boter, toen ik me voor Studio Sport op deze sport ging richten. Want niet alleen werd er gestreden om titels op een 400 meterbaan (‘300 keer linksaf’), maar toen gebeurde dat elk jaar ook op natuurijs. En daar gaat het marathonbloed dus echt van stromen. Schaatsen is een oer-Hollandse sport, marathonschaatsen is ultra-oer-Hollands of verzint u maar een betere term.