Abbingh na overwinning in slotseconde: ‘Ik sta nog een beetje te trillen’

VideoNog één wedstrijd te gaan, maar de Nederlandse handbalsters weten al dat ze de poulefase van het EK afsluiten als groepswinnaar. Het team van bondscoach Helle Thomsen won vanavond in een enerverende wedstrijd met 28-27 van Spanje.

Door Lisette van der Geest

Aan spanning geen gebrek, maandagavond in Montbéliard. Achterstand, chaos en een ontknoping in de laatste seconden van de wedstrijd. Lois Abbingh, een jaar geleden de uitblinker van het Nederlands team tijdens het WK, schoot Nederland in de laatste twee seconden met een vrije worp naar de winst. Hiermee bemachtigde het team van bondscoach Helle Thomsen belangrijke punten: de winst uit de poulefase telt namelijk mee in ronde twee.

Abbingh, na afloop telefonisch: ,,Ik sta nog een beetje te trillen. Dit was echt niet normaal.” De handbalster dacht tijdens de slotfase juist aan de kans om belangrijke punten te halen die meetellen in de tweede ronde. Gelijkspel staat voor één punt, winst voor twee. Abbingh: ,,We wisten op het moment dat ik de bal in die laatste paar seconden in handen had al dat we sowieso één punt hadden, dat het minimaal in gelijkspel zou eindigen. Maar twee is natuurlijk mooier dan één. En ik denk dat dit twee heel belangrijke punten zijn voor ons.”

Nederland wist op voorhand dat de ervaren Spaanse handbalsters bekendstaan om hun snelle spel, maar het was in de eerste helft juist Nederland dat relatief makkelijk scoorde uit de fast breaks. Vijf keer, een honderd procent score, tegenover nul keer van de Spaanse vrouwen. Dat maakte onder meer dat Nederland met drie punten voorsprong de rust inging (14-11).
(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© AFP

Chaotisch spel 

Volledig scherm
Lois Abbingh haalt uit. © EPA

Maar van die voorsprong was ruim zeven minuten in de tweede helft niets meer over. Chaotisch spel en een dominerend Spanje dat kansen niet onbenut liet en de voorsprong van drie punten veranderde in een achterstand. Ook in het vervolg van de wedstrijd liep Spanje meermaals uit tot twee punten verschil. Tot de laatste seconden. Tot de vrije worp van Abbingh.

,,Een lastige wedstrijd”, verzuchtte Abbingh telefonisch. Vooral in de tweede helft wist Nederland lange tijd niet te overtuigen. Abbingh: ,,Elke ruimte die de Spaanse vrouwen zagen benutten zij goed, terwijl wij vaak net te laat waren of penalty’s tegen kregen. En toen ze een paar seconden voor het einde voor de gelijkmaker zorgden, dacht ik echt: ‘nee!’ Maar supermooi dat de wedstrijd uiteindelijk toch zo is geëindigd.”

De winst op Spanje en op Hongarije afgelopen zaterdag betekent dat Nederland zondag in Nancy aan het tweede deel van het EK begint, al moet het team voor de vorm woensdagavond nog aantreden tegen Kroatië voor de laatste wedstrijd in de poulefase. De tegenstander aanstaande zondag om 18.00 uur is de winnaar van poule D.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
Helle Thomsen. © AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA