Annemiek van Vleuten uit Vorden grijpt de macht in Giro Rosa

videoAnnemiek van Vleuten heeft de leiding genomen in de Giro Rosa. De wereldkampioene tijdrijden won de zevende etappe, een klimtijdrit van vijftien kilometer naar Diga di Campo Moro. De Gelderse kopvrouw van Mitchelton-Scott neemt de leiding over op Amanda Spratt die in deze tijdrit bergop ruim drie minuten toegaf.

Van Vleuten kwam naar de ronde om te winnen. ,,Nadat ik vorig jaar door een onoplettendheid tijd verloor en uitzicht op het roze, stond vast: dat ik terug zou komen om deze ronde op mijn naam te schrijven'', liet de oud-Vordense weten.

De kloof die werd geslagen mocht er zijn. Moolman Pasio werd tweede in de tijdrit op 2.28, Lucinda Brand derde op 2.54.

Daarmee heeft Van Vleuten een voorsprong van iets minder dan drie minuten op haar ploeggenote Spratt. De Giro Rosa duurt tot en met zondag. Op zaterdag wacht de rit naar de Zoncolan.

,,Ik had enorm naar deze tijdrit toegeleefd”, zei Van Vleuten in een eerste reactie. ,,We hebben de sleutelritten goed verkend met de ploeg, maar ook mijn hoogtestages werpen vruchten af. Ik heb een wat onconventionele keuze gemaakt door op een fiets met tijdritstuur naar boven te rijden, maar dat heeft goed uitgepakt. Ik ben heel blij met dit resultaat en met de verschillen die er geslagen zijn."

Volledig scherm
Archieffoto: Annemiek van Vleuten in actie tijdens het NK tijdrijden. © ANP