Braun stijgt boven zichzelf uit met zevende plek op meerkamp

WK atletiekPieter Braun heeft bij zijn derde deelname aan de WK atletiek zijn beste resultaat behaald op de tienkamp. De Brabantse atleet eindigde bij de titelstrijd in Doha als zevende met een puntentotaal van 8222 punten. In Peking 2015 eindigde hij als twaalfde, in Londen 2017 werd hij zestiende.

Braun stond na de eerste dag nog negende, hij klom op dag twee nog twee posities, mede door het uitvallen van de Franse titelverdediger Kevin Mayer. Er had wellicht meer ingezeten, maar Braun was op zijn laatste vijf onderdelen iets minder op dreef. Hij slaagde er dan ook niet in de olympische limiet voor Tokio te slechten. Daarvoor had hij 8350 punten of meer moeten scoren.

De Duitser Niklas Kaul veroverde zeer verrassend de wereldtitel met 8691 punten. De pas 21-jarige meerkamper overrompelde zijn tegenstanders bij het speerwerpen (79,05) en op de afsluitende 1500 meter (4.15,70). Hij scoorde met die prestaties zoveel punten, dat hij omhoog schoot in het klassement en ook tot zijn eigen verbazing zelfs op goud eindigde.

De Est Maicel Uibo pakte zilver (8604 punten), brons was er voor de Rus Ilja Sjkoerenjov (8494 punten).

Lees hieronder in het liveblogverslag wat er vandaag allemaal in het Khalifa Stadion gebeurde.

Pieter Braun.
Volledig scherm
Pieter Braun. © AP