‘Braziliaanse sportpaus’ en baas Spelen van Rio 2016 krijgt 30 jaar cel wegens corruptie
Een rechter in Brazilië heeft Carlos Arthur Nuzman, voormalig voorzitter van het Braziliaanse olympisch comité en de grote baas van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016, veroordeeld tot ruim 30 jaar cel wegens corruptie, het deel uitmaken van een criminele organisatie, witwassen en deviezensmokkel. Dat melden Braziliaanse media.
De veroordeling van Nuzman tot 30 jaar en 11 maanden celstraf is het resultaat van de justitiële operatie Vuil Spel, een sinds 2017 lopend Braziliaans onderzoek naar mogelijke omkoping van leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tijdens de toewijzingsprocedure in 2009 voor de gaststad van de Olympische Spelen van 2016. Rio de Janeiro won die uitverkiezing.
De nu 79-jarige Nuzman, die het binnenhalen van de Spelen voor Rio de Janeiro zag als zijn ‘levenswerk’, zou de spil zijn geweest in het omvangrijk corruptienetwerk, dat als doel had onder de leden van het IOC stemmen te kopen om de uitverkiezing van Rio als olympische stad voor 2016 veilig te stellen. Nuzman mag zijn hoger beroep in vrijheid afwachten, zo besloot rechter Marcelo Bretas donderdag na zijn uitspraak.
In hetzelfde proces werden ook de voormalige directeur van het organisatiecomité van Rio 2016, Leonardo Gryner, en de toenmalige gouverneur van de staat Rio de Janeiro, Sérgio Cabral, veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij de zaak. Gryner kreeg 13 jaar en 10 maanden cel, Cabral 10 jaar en 8 maanden. De oud-gouverneur zit al ruim vijf jaar vast wegens een lange lijst andere corruptiezaken. Hij is in totaal veroordeeld tot 393 jaar celstraf.
Cabral verklaarde tijdens een van de zittingen in het proces dat hij 2 miljoen dollar (zo’n 1,78 miljoen euro) heeft betaald om stemmen te kopen voor de Spelen van Rio. Volgens de oud-gouverneur zouden tussen de zes en negen leden van het IOC geld hebben gekregen om op Rio de Janeiro te stemmen. Cabral verklaarde dat onder hen ook de Oekraïense polsstoklegende Sergei Boebka en viervoudig olympisch zwemkampioen Alexander Popov uit Rusland waren.
‘Braziliaanse sportpaus’
Carlos Nuzman stond in zijn vaderland bekend als de ‘Braziliaanse sportpaus’. Hij was meer dan vijftig jaar actief in de sportwereld van het grootste land van Zuid-Amerika en gold decennialang als een van de machtigste sportbestuurders van Brazilië. Als volleyballer kwam hij in 1964 uit op de Spelen van Tokio. Vanaf 1975 leidde hij zo’n twee decennia de nationale volleybalbond en in 1995 werd hij voorzitter van het Braziliaanse olympisch comité. In die hoedanigheid was hij van 2000 tot 2012 lid van het IOC, dat hem daarna benoemde tot erelid.
In oktober 2017, nadat hij in zijn huis in de chique wijk Leblon in Rio de Janeiro was gearresteerd in het onderzoek naar de omkooppraktijken rond Rio 2016, legde hij zijn functie als hoogste baas van het Braziliaanse olympisch comité neer. In het onderzoek naar Nuzman stuitte de Braziliaanse justitie onder meer op 16 goudstaven in een kluis in de Zwitserse stad Genève die aan hem zouden toebehoren. Het IOC schorste Nuzman als erelid in 2017 naar aanleiding van de verdenkingen tegen hem.
Justitie in Frankrijk zette de Braziliaanse autoriteiten op het spoor van de vermeende malversaties van Nuzman. Hij zou in 2009 op een geheime bespreking in Nigeria opdracht hebben gegeven voor de betaling van 2 miljoen dollar aan de Senegalees Papa Diack, voormalig marketing-adviseur van de atletiekfederatie IAAF en zoon van Lamine Diack. Die was destijds voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF en lid van het IOC-college dat Rio verkoos als olympisch gastheer. Beiden zijn inmiddels verbannen uit de sport vanwege corruptie en witwassen. Ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië. De IOC-leden gaven Rio de Janeiro bij de verkiezing in 2009 de voorkeur boven Madrid, Tokio en Chicago.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Sofie Dokter voldoet aan WK-eis tijdens prestigieuze zevenkamp bij afhaken Anouk Vetter, Sven Roosen eindigt 11de bij de mannen
Sofie Dokter is de beste Nederlandse geworden bij de prestigieuze meerkamp van Götzis. De 20-jarige Groningse eindigde na zeven onderdelen op de zevende plaats met een persoonlijk record van 6321 punten. Dokter voldeed daarmee aan de kwalificatie-eis (6254) voor de WK in augustus in Boedapest. -
Wereldrecordhouder 10.000 meter geschorst na positieve dopingtest
De Keniaanse atleet Rhonex Kipruto heeft positief getest op een verboden middel. De wereldrecordhouder op de 10 kilometer is voorlopig geschorst, meldt de integriteitsunit van de atletiek (AIU). -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
met video
Gareth Bale slaat eerste hole-in-one en gaat compleet uit zijn dak: ‘Een video voor de eeuwigheid’
Zijn oude club Real Madrid werd gisteravond vernederd door Manchester City in de Champions League, maar met Gareth Bale gaat het een stuk beter. De 33-jarige Welshman heeft zich na zijn pensioen volledig op het golfen gestort en blijkt talent te hebben: Bale sloeg zijn eerste hole-in-one.
-
PREMIUM
Kocht Braziliaanse ‘sportpaus’ Nuzman stemmen voor Rio?
-
-
-
FBK Games past voor ‘bijzondere atlete’ Sifan Hassan het programma aan
Sifan Hassan doet na een jaar afwezigheid weer mee aan de FBK Games in Hengelo. De tweevoudig olympisch kampioene loopt zaterdag 3 juni de 10.000 meter én een dag later de 1500 meter. Het wordt haar eerste baanwedstrijd dit seizoen na haar verpletterende debuut in april op de marathon in Londen, die ze won in een toptijd van 2.18.33, goed voor een Nederlands record. -
PREMIUM17
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.