Britt Weerman stunt met zilver bij het hoogspringen op EK indoor
Britt Weerman heeft op de EK indooratletiek in Istanboel gestunt met het veroveren van de zilveren medaille bij het hoogspringen. De 19-jarige atlete kwam tot een hoogte van 1,96, een evenaring van haar Nederlands record. Daarmee troefde ze alle andere finalisten af, behalve topfavoriete Jaroslava Majoetsjich uit Oekraïne. Die wist als enige 1,98 te halen.
Weerman, afkomstig uit Assen, breekt met een lange periode waarin Nederland nauwelijks meetelde bij het hoogspringen. Annemieke Bouma was de laatste die bij de EK indoor een medaille won. Dat was brons in 1975.
Weerman veroverde onlangs haar vierde Nederlandse indoortitel. Afgelopen zomer verraste de atlete met de vierde plaats op de EK outdoor in München.
In de Ataköy Arena van Istanbul ging het voortvarend. Ze wipte bij al haar hoogtes soepel en sierlijk in haar eerste poging over de lat. Alleen bij 1,98 stokte het. Die drie pogingen mislukten. Maar ze was al zeker van het zilver, omdat de concurrenten voor een medaille waren gestrand op 1,96.
Titelverdedigster Visser en Tjin A-Lim naar finale 60 horden
Nadine Visser plaatste zich voor de finale van de 60 meter horden. De 28-jarige titelverdedigster won haar race in de halve finale in een tijd van 7,93. Ook Maayke Tjin A-Lim bereikte tamelijk verrassend de finale. Ze werd vierde in 8,02, precies de klassering die haar recht gaf op een plek in de finale, die vanavond het sluitstuk vormt van het toernooi in de Ataköy Arena.
Visser werd in 2021 (Torun) en in 2019 (Glasgow) Europees kampioene indoor en kan voor de derde keer op rij goud halen. Voor de 25-jarige Tjin A-Lim zijn het haar eerste Europees kampioenschappen indoor.
Zoë Sedney haalde de finale niet. De 21-jarige atlete eindigde in haar heat van de halve finales als zesde in 8,06. Sedney liep vorig jaar op de WK indoor in Belgrado nog naar de zesde plaats in de finale.
Visser was zaterdag in de series de snelste met 7,88, ruim boven haar Nederlands record van 7,77. Ze zei na afloop dat ze nog niet heel scherp was, omdat ze moest wennen aan het vroege tijdstip. De halve finales op zondag waren ook vroeg, dus Visser had zich weer flink moeten oppeppen voor de race. De 7,93 was voldoende om haar heat te winnen, maar de Finse Reetta Hurske was in de andere halve finale wel sneller: 7,85.
De Noord-Hollandse is wel scherper op de fitheid van haar lichaam. Ze wil meer dan ooit een seizoen doormaken zonder blessureleed. De afgelopen twee jaar bleek een onwillige hamstring haar grootste obstakel. Tot twee keer toe scheurde ze de spier in de opbouw naar het zomerseizoen en moest ze zorgvuldig revalideren om het lichaam op tijd in vorm te krijgen voor de grote toernooien.
Op de Olympische Spelen van Tokio eindigde ze nog als vijfde in de finale van de 100 meter horden, maar was er ook het besef dat er een medaille in had gezeten als er niet die blessure was geweest. Een jaar later op de WK in Eugene strandde ze in de halve finales en voelde ze grote teleurstelling over het ontbreken van de topvorm.
Na de EK in München, waar ze een honderdste tekort kwam voor het brons op de 100 meter horden, besloot ze het roer drastisch om te gooien. Visser brak na tien jaar met coach Bart Bennema en stapte over naar Laurent Meuwly, de succescoach van onder anderen Femke Bol.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Femke Bol overtuigt meteen bij eerste wedstrijd van seizoen
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Joost Luiten beleeft ‘moeilijke dag’ op KLM Open: ‘Het was overleven’
Met zes van de vijftien gestarte Nederlandse golfers gaat het KLM Open dit weekeinde verder op de baan van Bernardus in Cromvoirt. Natuurlijk met Joost Luiten, al moest de tweevoudig toernooiwinnaar daar flink voor aan de bak. „Het was overleven op een moeilijke dag”, aldus de 37-jarige Bleiswijker.Cromvoirt -
PREMIUMmet video
Joost Luiten juicht voetbalsfeer bij KLM Open toe: ‘Natuurlijk mogen mensen me aanmoedigen’
Voetbalstadiontaferelen op de golfbaan? Joost Luiten juicht het toe, alles voor een lekker sfeertje en vermaak. Nederlands beste golfer heeft op de slotdag van ‘zijn’ KLM Open wederom een enorme schare fans achter zich aan. Het help hem niet, de tweevoudig toernooiwinnaar weet geen topnotering te halen.Cromvoirt
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
PREMIUM
Joost Luiten gaat voor een derde zege op KLM Open: ‘Blij dat ik weer terug ben’
Als tweevoudig winnaar is Joost Luiten elk jaar weer dé grote favoriet als het KLM Open in aantocht is. Met drie top 3-noteringen dit seizoen gaat de 37-jarige golfer donderdag op jacht naar zijn derde zege in het Dutch Open. -
Nederlands roeisucces op EK in Bled: drie keer brons én een zilveren medaille
Voor de Nederlandse roeiploeg is de eerste finaledag op de Europese kampioenschappen in het Sloveense Bled goed begonnen. Zowel de vrouwen als de mannen in de dubbelvier veroverde de zilveren medaille. Op de vier zonder voor vrouwen greep Nederland brons en ook de Holland Acht greep eremetaal.