Volledig scherm
Wereldkampioen Magnus Carlsen. © EPA

Carlsen verdedigt titel op Tata Steel Chess

De organisatie van Tata Steel Chess, het toonaangevende schaaktoernooi in Wijk aan Zee, is er opnieuw in geslaagd de Noor Magnus Carlsen vast te leggen. De regerend wereldkampioen en aanvoerder van de wereldranglijst verdedigt in januari zijn titel in de 82ste editie. Hij doet voor de zestiende keer mee en is zevenvoudig winnaar.

Nog drie grootmeesters uit de top tien van de wereld schuiven aan van 10 tot en met 26 januari. Dat zijn de Amerikaanse nummer 2 van de wereld Fabiano Caruana, de Nederlander Anish Giri (nummer 5) en de Rus Ian Nepomniasjtsji (nummer 6).

Giri was de afgelopen twee jaar dicht bij de eindzege. Het is nog altijd zijn grote wens Jan Timman op te volgen, in 1985 de laatste Nederlandse winnaar van het evenement dat ook bekendstaat als het Wimbledon van het schaken.

Tata Steel Chess telt de komende editie zes debutanten, van wie de 16-jarige Alireza Firouzja uit Iran de jongste is. Ook de 20-jarige Jorden van Foreest, de tweede Nederlander in de mastersgroep, behoort tot de jonge garde, evenals de Rus Vladislav Artemiev, de Amerikaan Jeffery Xiong en de Pool Jan-Krzysztof Duda. 

,,Het toernooi wordt een botsing tussen de gevestigde orde en de aanstormende jeugd. Het gaat bijzonder interessant worden om te zien hoe jeugdig toptalent het doet tegen de wereldtop”, zegt directeur Jeroen van den Berg.

Hij is vooral benieuwd naar Firouzja, die al is opgerukt naar plek 29 op de wereldranglijst. ,,Hij maakt een stormachtige ontwikkeling door en wordt hier en daar al getipt als de mogelijke opvolger van wereldkampioen Carlsen.”

Tata Steel Chess zet de nieuwe traditie voort om een speelronde buiten Wijk aan Zee te houden. Voor de vijfde ronde op 16 januari staan de borden opgesteld in het Philips Stadion in Eindhoven.