Volledig scherm
© EPA

Desisa en Chepngetich beste marathonlopers

De Ethiopiër Lelisa Desisa en de Keniaanse Ruth Chepngetich zijn uitgeroepen tot beste marathonlopers van het afgelopen jaar. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse gala van de associatie van internationale marathons AIMS in Athene.

Desisa won november 2018 de marathon van New York en veroverde in oktober van dit jaar in Doha de wereldtitel op de klassieke afstand van 42,195 kilometer. Chepngetich greep het goud bij de vrouwen op de WK in Doha in een race die werd gelopen onder extreme omstandigheden; een temperatuur van boven de 30 graden en zeer hoge luchtvochtigheid. De Keniaanse won in de afgelopen twaalf maanden ook de marathons van Istanbul en Dubai.

De uitkomst van de verkiezing was opvallend. Desisa kreeg de voorkeur boven de Keniaan Eliud Kipchoge, die dit voorjaar de marathon van Londen won en vorige maand als eerste mens de marathon onder de 2 uur aflegde. Chepngetich troefde haar landgenote Brigid Kosgei af, die in oktober in Chicago het wereldrecord op de marathon verbeterde naar 2.14.04