Volledig scherm
© BSR Agency

Europese bond plant vier interlands handbalsters in juni

De Europese handbalfederatie (EHF) heeft alle interlands en Europa Cup-wedstrijden in april en mei geschrapt, maar hoopt in juni weer te beginnen. De bond heeft onder groot voorbehoud een wedstrijdschema opgezet. 

Voor het Nederlands vrouwenteam, de regerend wereldkampioen, is een week ingeruimd om alle vier resterende kwalificatieduels voor het EK van 2020 te spelen. De mannen van Oranje werken tussen 29 juli en 5 juli de dubbele play-off tegen Oostenrijk af met als inzet een ticket voor het WK in 2021.

,,De huidige coronacrisis maakt handballen de komende weken onmogelijk, er zijn veel belangrijker zaken om ons op te richten. Maar we willen toch alvast een wedstrijdschema bieden in het geval er in juni weer kan worden gespeeld", aldus voorzitter Michael Wiederer van de EHF.

Emmanuel Mayonnade.
Volledig scherm
Emmanuel Mayonnade. © AFP

De handbalsters van Oranje zouden deze week eigenlijk twee keer tegen Spanje spelen. Die ploeg was in december ook tegenstander in de finale van het WK in Japan. Voor de thuiswedstrijd in Ahoy Rotterdam waren 10.000 kaarten verkocht. Die twee duels worden nu afgewerkt op een nog te bepalen locatie tussen 1 en 7 juni. Ook zal de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade dan Griekenland en Oostenrijk treffen. De twee beste landen uit de groep van vier plaatsen zich voor het EK, dat in december in Noorwegen en Denemarken wordt afgewerkt.

,,We zijn ons er volledig van bewust dat dit scenario afhankelijk is van de ontwikkelingen rond het coronavirus en de EHF zal zich zeer flexibel opstellen als er aanpassingen nodig zijn. We willen geenszins de indruk wekken dat we dit speelschema erdoorheen willen drukken", lichtte Wiederer toe.

 1. 17-voudig Nederlands kampioen Wolters-Verstegen stopt er mee

  17-voudig Nederlands kampioen Wol­ters-Verstegen stopt er mee

  Sanne Wolters-Verstegen heeft op 34-jarige leeftijd een punt achter haar carrière gezet. De zeventienvoudig Nederlands kampioen wilde dit jaar nog één keer proberen om de Olympische Spelen te halen, maar als gevolg van de coronacrisis is het mondiale sportevenement uitgesteld naar 2021. Zo lang wil ze niet doorgaan. ,,Het is tijd om een stap terug te doen en de atletiek te laten gaan", schreef Wolters-Verstegen op haar sociale media.
 2. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
  30 keer Nederlands record

  Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

  Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.