Volledig scherm
Steven Holcomb. © ASSOCIATED PRESS

Familie overleden bobsleeër krijgt toch twee zilveren medailles

Bijna drie jaar na het overlijden van bobsleeër Steven Holcomb krijgt zijn familie na diskwalificatie van de Rusland alsnog twee zilveren medailles. De Amerikaanse stuurman werd zowel in de twee- als de viermansbob derde bij de Spelen van 2014 in Sotsji, maar schoof onlangs op naar de tweede plaats nadat de ploegen van de Rus Alexander Zoebkov vanwege doping werden gediskwalificeerd.

Holcomb, de olympisch kampioen van 2010 in Vancouver, overleed in mei 2017 in zijn slaap tijdens een trainingskamp van de Amerikaanse bobsleeploeg in Lake Placid.  Holcomb, die 37 jaar werd, wordt in de Verenigde Staten gezien als een van de beste bobsleeërs aller tijden.

Zijn prestaties op de pistes waren vooral opzienbarend omdat Holcomb leed aan de oogziekte Keratoconus, een aangeboren oogziekte die na de puberteit kan leiden tot ernstig gezichtsverlies. Om zijn olympische aspiraties en ambities niet overboord te gooien, vertelde hij niemand van zijn ziekte. Vlak voor de Winterspelen van Turijn in 2006, toen het zicht steeds slechter werd, werd zijn ziekte openbaar, waarna met contactlenzen en medicatie de ziekte enigszins werd geremd. In zijn biografie ‘But Now I See: My Journey From Blindness to Olympic Gold’ keek Holcomb later uitgebreid terug op zijn handicap.