Gouden Hassan: Alle emoties kwamen eruit in deze race

Haar geschiedenis vol tactische missers op toernooien. De schorsing van coach Alberto Salazar, inclusief de vragen of zij ooit doping heeft gebruikt. Het maakte volgens Sifan Hassan haar snelle gouden race op de 1500 meter mogelijk. ,,Ik heb alles gebruikt, alle emoties kwamen eruit deze race.”

Door Pim Bijl

Het is twee uur na haar race en nog steeds zien we haar juichend, met kleine vreugdesprongetjes, of knuffelend met de supersterren van het Amerikaanse estafetteteam. Tegelijkertijd reageert Sifan Hassan vinnig, slaat ze haar hand op haar hart, of balt ze hand tot een vuist om haar woorden kracht bij te zetten. ,,Ik ben altijd schoon geweest. Ik was in 2014 al top en heb altijd op topniveau gepresteerd. Ik heb veel fouten gemaakt en een moeilijke week gehad. Dat mensen twijfelen aan mij vind ik heel moeilijk. Ik had veel aan mijn hoofd.”

Quote

Het voelde makkelijk, maar zo’n tijd had ik niet verwacht.

Sifan Hassan

Maar dat alles kon ze omzetten tot haar gouden 1500 meter in een razendsnelle 3.51.95, vertelde ze na de medailleceremonie. In een voor haar doen ongewone strategie pakte ze na de 10.000 meter vorige week nu haar tweede wereldtitel. Al na 200 meter pakte ze ferm de kop om die vervolgens niet meer af te staan. Dat was ook haar plan. ,,Ik wilde laten zien wat ik in mij heb. Laten zien hoe sterk ik ben. Het voelde makkelijk, maar zo’n tijd had ik niet verwacht. Ik ben hartstikke blij.”

Sifan Hassan.
Volledig scherm
Sifan Hassan. © Getty Images
Sifan Hassan.
Volledig scherm
Sifan Hassan. © ANP

Later, op de persconferentie, wordt het haar opnieuw gevraagd. Waarom moeten we haar geloven, nu gebleken is dat haar deze week geschorste coach Alberto Salazar ‘a dopingcheater’ is? Er volgt een bevlogen relaas. ,,Waarom mensen zouden moeten geloven dat ik schoon ben?” Ze noemt haar prestaties in 2013, in 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 op. ,,Ik was een constante atleet. Won Diamond Leagues, liep wereldrecords. Wat denken mensen? Dat ik nooit getest word? En dat ik zowel de 800 als de halve marathon aankan? Dat kon ik vroeger ook. Ik ben al vijf jaar een complete loper.”

Zelfs nadat een man van de organisatie de persconferentie heeft beëindigd, neemt ze nog een keer het woord. ,,Ik geloof in schone sport en ik geloof ook in de talenten bij het Oregon Project. Sinds ik bij Alberto ben gaan trainen, heb ik hem alleen maar hard zien werken.”