Hockeyers lijden grootste nederlaag tegen India sinds 1996 in openingswedstrijd

Pro LeagueDe Nederlandse hockeyers zijn de Pro League begonnen met een nederlaag tegen India. In Bhubaneswar wonnen de Indiërs met 5-2. Bij rust was de stand nog in evenwicht: 2-2.

Na de rust ging het bij Oranje, waar Jip Janssen en Jeroen Hertzberger in de eerste helft trefzeker waren, mis in de tweede helft. De ploeg van bondscoach Max Caldas kwam direct op achterstand en zag die verder oplopen.

India kwam al in de eerste minuut op voorsprong via Gurjant Singh. Tien minuten later maakte Rupinder Singh uit een strafcorner 2-0, waarna Janssen uit een strafcorner wat terugdeed. Na de 2-2 van Hertzberger, vlak voor rust, kwam Oranje er niet meer aan te pas. Vooral in het derde kwart stond de uitgedunde defensie van Oranje onder druk. Floris Wortelboer viel bij Oranje uit met een schouderblessure, die hij in de eerste helft opliep. Onder anderen Jorrit Croon en Robbert Kemperman reisden niet mee naar India vanwege blessures.

Sinds 1996 had Oranje niet meer zo’n ruime nederlaag geleden tegen India. Op 21 januari van 1996 werd het in het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van Atlanta 4-1. ,,We hebben één kwart goed gespeeld en in de andere drie hebben we niet ons gewenste niveau gehaald”, zei Billy Bakker.

Zondag treffen India en Nederland elkaar opnieuw in Bhubaneswar. Er doen negen landen mee aan de Pro League, die vorig jaar werd gewonnen door Australië. Oranje werd toen derde.

Archiefbeeld van Nederland tegen India.
Volledig scherm
Archiefbeeld van Nederland tegen India. © ANP