Volledig scherm
Jason Halman (rechts) als Oranje-international in 2010. © ANP

Honkballer Halman na doodsteken broer weer in Oranje-selectie

Honkballer Jason Halman (30) is na jarenlange afwezigheid weer geselecteerd voor het Nederlandse team. Halman, vanaf dit seizoen uitkomend voor Twins Oosterhout, stak in november 2011 zijn broer en eveneens honkbalinternational Gregory Halman dood.

De 30-jarige Halman werd in 2012 al vrijgelaten. Duidelijk werd na onderzoek in het Pieter Baan Centrum dat Halman in een psychose verkeerde toen hij zijn broer om het leven bracht en hij werd daarom ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Volledig scherm
© Thinkstock

Jason Halman maakte vlak voor de dood van zijn broer in 2011 voor het laatst deel uit van de Nederlandse selectie, maar maakte dit seizoen een succesvolle rentree bij Twins. De catcher sloeg al elf tweehonkslagen en sloeg in het duel tegen Hoofddorp Pioniers vorige week donderdag zijn eerste homerun van het seizoen.

Bondscoach Evert-Jan ‘t Hoen nodigde ook Bryan Engelhardt na jaren afwezigheid weer uit voor het komende World Port Tournament in Rotterdam (12-21 juli). De ploeg kent verder twee debutanten: Delano Selassa en Mark Smit. 

Met Engelhardt en Halman haalt ’t Hoen twee van de beste slagmannen uit de hoofdklasse binnen. Engelhardt (Quick Amersfoort) sloeg dit seizoen al zes homeruns. De linkshandige slagman keert voor het eerst sinds de Honkbalweek Haarlem van 2014 terug in de selectie.