Volledig scherm
Het logo van Milaan 2026. © Getty Images

IOC stelt referendum als voorwaarde voor kandidaatstelling olympische stad

Steden die interesse hebben in het organiseren van de Olympische Spelen dienen eerst een referendum te houden onder de inwoners alvorens zich officieel kandidaat te stellen. Dat is besloten op het congres van het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne.

De afgelopen jaren zag het IOC te vaak kandidaat-steden afvallen in de verkiezingsrace. Voor de Olympische Winterspelen van 2026 trokken het Zwitserse Sion, het Japanse Sapporo, het Oostenrijkse Graz en het Canadese Calgary zich terug vanwege de grote omvang en de hoge kosten van het evenement. Vaak gebeurde dat na een referendum. Alleen Stockholm en Milaan bleven over. Het IOC koos maandag voor de Italiaanse stad.

Ook voor de Winterspelen van 2022 (Peking) en de Zomerspelen 2024 (Parijs) vielen kandidaat-steden af nadat uit volksraadplegingen was gebleken dat de inwoners geen trek hadden in het geldverslindende sportevenement.

Het IOC stapt ook af van de periode van zeven jaar die zit tussen toewijzing en het houden van de Spelen. "Er moet een verantwoorde en flexibeler timing komen voor de verkiezing. Opdat steden hun mogelijke kandidatuur kunnen afstemmen op groei en ontwikkeling in een bepaalde regio", zegde IOC-lid John Coates toe.

  1. Joost Luiten wendt zich tot sportpsycholoog

    Joost Luiten wendt zich tot sportpsy­cho­loog

    Joost Luiten heeft de hulp ingeroepen van een sportpsycholoog. De bekende Engelse perfomance coach Karl Morris moet de Nederlandse topgolfer helpen bij het putten. Dat meldt de 33-jarige Rotterdammer op zijn website. ,,Ik merk dat ik mezelf te veel druk opleg bij het putten, als het al een tijd niet echt lekker loopt wordt het ook een mentaal iets. Dan moet je iets durven veranderen, of iemand toevoegen aan je team en dat wordt Karl dus.”