Kipchoge schrijft historie met marathon onder twee uur

VIDEOEliud Kipchoge heeft in Wenen geschiedenis geschreven door als eerste mens in minder dan twee uur de marathon te lopen. De 34-jarige Keniaan legde de 42,195 kilometer af in 1.59.40.

Kipchoge liep de klassieke afstand in het Prater, een park in de Oostenrijkse hoofdstad. De Keniaan legde een parcours af over de Hauptallee en kreeg tijdens de door Ineos gefinancierde 1:59 Challenge hulp van liefst 41 gangmakers, verdeeld in groepen van zeven.

Onder de gangmakers waren wereldberoemde langeafstandlopers, zoals de Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen, de Amerikaan Matthew Centrowitz en de Keniaanse Amerikaan Bernard Lagat.

,,Ik wil zo veel mogelijk mensen inspireren en laten zien dat er geen grenzen bestaan, als je maar wilt”, sprak een dolblije Kipchoge na afloop. ,,De tempomakers waren absoluut fantastisch. Deze 41 atleten horen bij de beste atleten in de wereld. We hebben samen geschiedenis geschreven.”

Geen officieel wereldrecord

De nieuwe toptijd die Kipchoge heeft neergezet, geldt niet als nieuw wereldrecord. De race is vanwege onder meer de vele hazen niet erkend door de internationale atletiekfederatie. Het officiële wereldrecord zette de Keniaan tijdens de marathon van Berlijn van 2018 op 2.01.39.

Kipchoge vertrok om 08.15 uur voor iets meer dan 4 keer een ronde van 9,6 kilometer over de Hauptallee. De omstandigheden waren goed, het was bijna windstil en de luchtkwaliteit is er naar verluidt goed. Een wagen gaf het tempo aan en de hazen liepen in een V-vorm met de punt naar achteren voor hem, om voor de minste luchtweerstand te zorgen.

Sprintje richting finish

De Keniaan bleef vrijwel de gehele race zo’n tien seconden onder de richttijd van 1.59.59. Een stralende Kipchoge stuurde in de laatste 400 meter zijn hazen weg en zette ‘een sprintje’ in dat hem bracht op 1.59.40,2 minuten.

Het was de tweede keer dat Kipchoge een poging ondernam om de magische barrière van twee uur te doorbreken. In 2017 kwam hij op het circuit van Monza 25 seconden tekort hiervoor. Vandaag slaagde hij dan eindelijk in zijn missie.

Bekijk hieronder de reactie van Kipchoge na zijn race: 

Eliud Kipchoge passeert de finish.
Volledig scherm
Eliud Kipchoge passeert de finish. © REUTERS
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS
Eliud Kipchoge.
Volledig scherm
Eliud Kipchoge. © REUTERS