Volledig scherm
De selectie van het Nederlands korfbalteam. © Marco Spelten

Korfballers opnieuw tegen België in WK-finale in Zuid-Afrika

De Nederlandse korfballers hebben zich ten koste van China voor de finale van het WK geplaatst. De Aziaten, die voor het eerst waren doorgedrongen tot de laatste vier, werden in het Zuid-Afrikaanse Durban met 27-12 verslagen door de formatie van bondscoach Wim Scholtmeijer.

Bij rust was de stand al 14-4, maar die marge van tien hield Nederland niet vast. Barbara Brouwer, Nick Pikaar en Laurens Leeuwenhoek waren allen goed voor vier doelpunten. “Voor ons was dit een opmaat naar de finale. Het was een wedstrijd waarin we goede momenten afwisselden met mindere”, zei Scholtmeijer.

In de finale neemt Oranje het op tegen België, dat een golden goal nodig had om Chinees Taipei te kloppen: 20-19. Na een 19-19-eindstand bezorgde Lars Courtens de Belgen met een schot van afstand alsnog een plek in de eindstrijd. “Dat was een kraker van een pot. Chinees Taipei leek al dood en begraven, maar knokte zich toch nog terug”, aldus Scholtmeijer. “Over de hele wedstrijd vond ik België de verdiende winnaar. Wij zijn ook blij met de Belgen in de finale. Deze wedstrijd heeft voor ons de meest sentimentele waarde.”

Nederland kan voor de tiende keer de wereldtitel veroveren. Oranje won de laatste zes edities van het WK en al die keren werd België in de finale verslagen. Vier jaar geleden werd het 27-18 voor Nederland.

De finale is zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd.

  1. Gouden Toussaint ontspant door te facetimen met puppy

    Gouden Toussaint ontspant door te facetimen met puppy

    Toussaint heeft zich op geheel eigen wijze voorbereid op de finale van de 50 meter rugslag bij de EK kortebaan. Nadat ze in de halve finales met 25,75 seconden een Nederlands record had gezwommen, pakte Toussaint haar telefoon. ,,Tussen de eerste en tweede 50 meter zat anderhalf uur. Ja, wat ga je dan doen? Ik heb eerst heel rustig uitgezwommen en ben toen even gaan facetimen met m’n puppy”, vertelde Toussaint lachend bij de NOS.