Mark en Geertje van Rijsselberghe, de ouders van surfer Dorian van Rijsselberghe.
Volledig scherm
PREMIUM
Mark en Geertje van Rijsselberghe, de ouders van surfer Dorian van Rijsselberghe. © Edo Kooiman

Mark en Geertje over hun ‘luie kreng’ Dorian van Rijsselberghe

Hij gaat deze week op voor een broedermoord, in de jacht op zijn derde olympische succes. Een verhaal over Dorian van Rijsselberghe, de beste windsurfer ooit, Texelaar, ‘lui kreng’ én hoe Epke Zonderland op een tompouce belandde. Verslaggeefster Lisette van der Geest ging op bezoek op Texel en sprak zijn ouders.  

Olympische tweestrijd
Ze zijn vrienden, maar tegelijk elkaars grootste rivalen. In de strijd om het ene ticket naar de Olympische Spelen van Tokio pushen de windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe elkaar tot het uiterste. Bij het WK van komende week voor de kust van de Australische badplaats Sorrento valt de beslissing. ,,Een unieke situatie”, zegt Aaron McIntosh, al jarenlang de coach van beide Nederlanders. ,,Alles gaat nu samenkomen.”

Op 24 november 1988 kwam er in Den Burg een ‘dikke baby’ ter wereld. In een voormalige plaggenhut, verbouwd tot sfeervol woonhuis in een buitengebied. Waar nu de kachel staat, op ruim een meter van de deur die te pas en vrijwel nooit te onpas door allerhande bezoek wordt geopend, werd Dorian van Rijsselberghe geboren. Moeder Geertje: ,,Acht pond.” Vader Mark: ,,Hij wilde er niet uit, dat luie kreng.”

Zes jaar later stapte Dorian voor het eerst op een surfplank in de Waddenzee, in navolging van zijn vader en vier jaar oudere broer Adriaan. Nog weer zeventien jaar later hing Dorian zijn eerste gouden olympische medaille tijdelijk aan een verwarmingsbuis in zijn ouderlijk huis – je moet ‘m ergens laten tenslotte.

 1. 17-voudig Nederlands kampioen Wolters-Verstegen stopt er mee

  17-voudig Nederlands kampioen Wol­ters-Verstegen stopt er mee

  Sanne Wolters-Verstegen heeft op 34-jarige leeftijd een punt achter haar carrière gezet. De zeventienvoudig Nederlands kampioen wilde dit jaar nog één keer proberen om de Olympische Spelen te halen, maar als gevolg van de coronacrisis is het mondiale sportevenement uitgesteld naar 2021. Zo lang wil ze niet doorgaan. ,,Het is tijd om een stap terug te doen en de atletiek te laten gaan", schreef Wolters-Verstegen op haar sociale media.
 2. Piet van der Kruk (78), laatste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen, overleden
  30 keer Nederlands record

  Piet van der Kruk (78), laatste Nederland­se gewichthef­fer op de Spelen, overleden

  Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Van der Kruk eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. De oud-olympiër, geboren in Delft en woonachtig in Nootdorp, overleed donderdag in het ziekenhuis na een kort ziekbed, zo maakte zijn familie bekend.