Volledig scherm
Mo Farah. © REUTERS

Mo Farah verkozen tot Britse Sportpersoonlijkheid van het Jaar

Sir Mo Farah (34) is vanavond in Liverpool verkozen tot BBC Sports Personality of the Year. De in Somalië geboren langeafstandsloper ontving de prestigieuze prijs voor het eerst. 

Farah kreeg van de twaalf genomineerden de meeste stemmen van het Britse publiek. Chris Froome, Lewis Hamilton, Harry Kane, Anthony Joshua en Johanna Konta waren enkele van de andere genomineerden. 

De hardloopkoning was niet in Liverpool aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen, maar gaf nog wel een korte reactie vanuit Londen. Binnen enkele seconden vloog de verbinding tussen Liverpool en Londen echter weg, waardoor het publiek geen lang dankwoord kreeg te horen. Farah werd vorige maand geridderd en draagt sindsdien de titel 'Sir Mo Farah'. 

BBC Sport on Twitter

He won his third consecutive 10,000m gold at the World Championships and silver in the 5,000m. Mo Farah has been named BBC Sports Personality of the Year. Congratulations Mo. #SPOTY

Volledig scherm
© REUTERS

Farah werd op 23 maart 1983 geboren in Somalië, maar verhuisde al op vroege leeftijd naar Londen. Dit jaar sloot hij zijn indrukwekkende atletiekloopbaan op de baan af met zijn derde opeenvolgende goud op de 10.000 meter op de WK atletiek in Londen. Hij werd tweede op de 5.000 meter. Farah komt nu alleen nog uit in hardloopwedstrijden op de weg. 

De prijs wordt sinds 1954 uitgereikt. Andy Murray won de prijs in drie van de afgelopen vier jaar. Met drie zeges is de Schotse tennisser recordhouder. Lewis Hamilton won de prijs in 2014. Zara Phillips was in 2006 de laatste vrouw die de BBC-prijs won. 

Michael van Gerwen greep naast de prijs van buitenlandse sporter. Die ging naar tennisser Roger Federer. Darter Van Gerwen stond met Tom Brady (American football), Katie Ledecky (zwemmen), paralympisch atlete Tatyana McFadden en atlete Sally Pearson op een shortlist.