Volledig scherm
Abdi Nageeye tijdens de marathon van Rotterdam © Pim Ras Fotografie

Nageeye loopt halve marathon onder het uur

Abdi Nageeye heeft de halve marathon Great North Run onder het uur gelopen. De Nederlander kwam na 59 minuten en 55 seconden over de streep.

Hij was daarmee sneller dan zijn Nederlands record dat hij op 3 februari liep. Toen kwam hij in het Japanse Marugame tot een tijd van 1.00.24.

De tijd van de halve marathon van Newcastle naar South Shield telt niet als officieel record, omdat het parkoers slechts één richting opging en er een hoogteverschil was van iets meer dan dertig meter tussen de start en finish. Voor een officieel record mag het hoogteverschil maar één meter per kilometer zijn.

Mo Farah was het snelst op het rappe parkoers. De Brit kwam na 59 minuten en zeven seconden over de streep. De Ethiopiër Tamarit Tola werd tweede met een tijd van 59.13 en Nageeye eindigde als derde.

Nageeye is in voorbereiding op de marathon van Amsterdam, waar hij een aanval wil doen op het Nederlands record, dat hij in april van dit jaar in de marathon van Rotterdam op 2.06.17 zette. Hij doet niet mee aan de WK in Doha, die eind deze maand beginnen.

Luister ook naar de hardlooppodcast De Pacer: